Київські вісті і вісті з фронту

16:38, 16.11.2023
Київські вісті і вісті з фронту

Марія Матіос на веірньому Хрещатику. (acebook.com/maria.matios)

Київ. Будень. Сутеніє. Йду пішки центром. Викличний неон дорогих бутиків дратує очі. При вході - треновані бики у чорних костюмах і білих сорочках. (Не кривіться: якщо биками можна обізвати тих, хто на «нулі», то чому охоронці ювелірних крамниць мають асоціюватися з котиками?!). Вони міряють тебе очима, оцінюючи: впустити,  коли б зробила крок досередини, чи відмовити через дещо забруднені кросівки.

   

У мене розрив свідомості: щойно попрощалася із знайомою жінкою в траурі. І одночасно клацнув айфон:  смс. Читаю: «Брутальна війна, катастрофа, яка набирає обертів - і світ навчився  миритися з цим, як з буденністю, неприємністю, яка десь там, в тилу, заважає жити звичним кольоровим життям. Сьогодні знову обліковуємо втрати від запалювально-хімічних боєприпасів… А вчора радість, що наш воїн, який дві доби вважався 200-тим, евакуація була неможлива, самостійно! з пораненнями дістався нашої передової позиції, буде жити!»

   

Я би кричала на весь Хрещатик, Городецького і Пасаж. Або била би вітрини. Повз мене повільно проїжджає і зупиняється поліцейське авто. За ним - два «лексуси». З першого виходить один відомий «державник» і прямує у бутик. Охоронець запопадливо відчиняє двері і глузливо міряє мене очима. «Державник» вдав, що не впізнав мене. Я його - тим більше.

  

 …третій день чекаю вістки з фронту. Не одної і не від одного. О! Є! «Зараз у нас дуже туго. Дуже».  Цей воїн ще ніколи не писав мені так. Раніше він писав, щоб я писала книжки.

    

Я йду Києвом і плачу. На мене дехто озирається, а більшість, опустивши голову, прискорює крок. Не думаю, що вони всі байдужі.  Просто… а  про що їм мене питати? Може, їх мучить те ж, що й мене, але у них міцніші нерви. Напевно.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жовтень пішов на завершення розколу між тилом та армією