Таємниця походження гетьмана Пилипа Орлика

00:31, 08.08.2021
Таємниця походження гетьмана Пилипа Орлика

Наукова реконструкція зовнішності гетьмана Пилипа Орлика у воску. (Фото заповідника "Гетьманська фортеця")

Рід гетьмана Пилипа Орлика має чеське походження. Предки українського гетьмана переїхали з Чехії спочатку до Польщі, а потім до Великого князівства Литовського і Руського у час Гуситських війн (1419-1434 рр.). Ті ж з Орликів, що лишились у Чехії пізніше отримали баронський титул.

 

Та значно цікавішою є інформація про походження гетьмана не за чоловічою лінією. «Шерше ля фам»!

 

За жіночою лінією Пилип Орлик походив від князів Гедеміновичів та вважався одним із нащадків Великого литовського князя Кейстута Гедеміновича. Одна з генеалогічних легенд середньовіччя, переповідає, що його предками за жіночою лінією могли бути й Рюриковичами.

 

Але точно відомо, що його тітка була княгинею Друцькою-Підберезькою (а це Рюриковичі!). А його двоюрідна сестра вийшла заміж за аристократів-олігархів Замойського, а вдруге за Потоцького. Тож, коли ж молодий Орлик навчався у Віленському єзуїтському колегіумі – свекор його кузени був Великим Коронним підскарбієм Речі Посполитої. Тож, може у тому й секрет, що він у 34 роки став генеральним писарем?

 

За різними гілками Орлик серед грона своїх предків та родичів мав визначних інтелектуалів свого часу – письменників та істориків, воєвод, старост та католицьких єпископів.

 

З усіх українських гетьманів-правителів – від Хмельницького до Розумовського, Пилип Орлик був, очевидно, найшляхетнішого походження. Під питанням лишається загадка походження роду Мазеп, які користувались гербом князів Курцевичів.

 

До речі, а чи знаєте Ви, що лише у кількох українських гетьманів ми знаємо як звали дідів? Це до питання дослідження нашої еліти та аристократії.