Крен, а не «Оскар» Зеленського

20:06, 21.05.2021
Крен, а не «Оскар» Зеленського

Співаки Монатік та Ніна Матвієнко на врученні Шевченківської премії 2021. (Фото Офісу президента)

Майже не лишається сумнівів, що 30-ліття Незалежності України ми на урочистих заходах святкуватимемо з пісенними привітаннями Монатіка та Олега Винника. Як це було 20 травня на вечірньому нагородженні лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка на території Софії Київської у Києві та скоро рік тому на попередньому святі.

 

«Радий бути тут з моєю дружиною й бачити трансформацію Національної премії України імені Тараса Шевченка. Дуже важливо бачити високий статус цієї премії», –  цитує гаранта-шоумена офіс президента. Виходець зі «Студії Квартал 95» Володимир Зеленський, обіймаючи найвищу посаду в країні,  продовжує підходити до всього з мірками успіху за правилами телебізнесу, коли високі рейтинги – їхнє «всьо» (тобто гроші, прибутки).

 

Високий статус Шевченківської премії  (попри у списку лауреатів у радянські часи багатьох прислужників того режиму) – це дисиденти Левко Лук’яненко та Василь Стус, письменники Марія Матіос, Григорій та Григір Тютюнники, композитор і виконавець Володимир Івасюк, видавець Іван Малкович та багато інших справді достойників української культури.  Трансформація за Зеленським найвищої державної мистецької премії, яка дійшла до 60-річчя,  –  насправді це крен останні два роки у сторону шоубізнесу. Це такий найпростіший спосіб підтримувати інтерес до себе присутністю поп-зірок, а отже, зберігати свій електорат (за державний кошт).

 

«Ми хочемо, щоб це стало нашим «Оскаром», - заявив нещодавно про Шевченківську премію один із заступників керівника офісу президента. А рівнятися би було варто не лише місцем проведення, а й за змістом, на державні заходи найвищого ґатунку демократичних країн. У них уміло підносять на найвищий рівень суспільно важливе.

 

Після вручення 20 травня митцям цьогорічної Шевченківської премії нарешті зникла інтрига про указ президента про нагородження, який завжди з’являвся до 9 березня – дня народження Тараса Шевченка. Володимир Зеленський більше двох місяців «підступав» до рішення Шевченківського комітету і нарешті 19 травня поставив довгожданий підпис. Указ №199/2021. Документ хоч не заднім числом – і на тому спасибі. (На офіційному сайті березневих указів №90/2021 та №91/2021 між попереднім і наступним від  4.03 та 8.03 так і не оприлюднено).

 

«Принагідно, превет президенту (і придворним дезігнерам). День Незалежности не за горами, передайте чуваку, що я надаю консультації ( дорого!)) зі стилю і вміння вибрати вишиту сорочку, щоб знову не пошитися в дурні)», – після «дефіле»  соціальними мережами фотографії подружжя Зеленських у День вишиванки написала у фейсбуці колекціонера автентичного українського одягу львів’янка Устина Стефанчук, яка останні роки мешкає в Канаді.  Сорочку  Володимир Зеленський, який обіймає пост Президента України, вдяг   косовороткового типу. Такі  були більше поширені в Росії та Білорусі.

 

Стиль і вміння вибрати, коли мова про людину та державні події, які презентують нині собою Україну, – бентега не лише Зе-команди. Вийти з кола невігластва, яке нарочито називають позитивними, а то й прогресивними «трансформаціями», можна лише тоді, коли консультувати будуть не ті, то найближче до «квартального» престолу, а професіонали. Серед 40 млн такі точно є. Як і зірки першої величини високої культури, яка, окрім затребуваності, має ще й статусність.

 

*************

Як повідомляла «УМ», президент Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська взяли участь у нагородженні лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2021 року на території Софії Київської у Києві.