Не кидайте дітей на амбразуру

13:01, 21.02.2021
Не кидайте дітей на амбразуру

Скільки би століть не намагалися викорінювати мову колонізатори, вона в Україні – українська!

5,6 тисяч реакцій, 11 тисяч коментарів і 23 тисячі поширень.

 

Стільки зібрало за три доби відео з приниженням української мови і матами на сторінці у «Фейсбуці», чий власник просто Олександр Валерійович. Першоджерело, 55 секунд емоційної промови київської школярки, - з нової соціальної мережі, яку з огляду віку користувачів називають  підлітковою і через яку, до речі, в Росії нещодавно вдалося вивести на протести на захист загратованого опозиціонера Олексія Навального тисячі людей.

 

Можете не сумніватися – це цілеспрямоване розганяли цей пост з відео: чи в інкогніто «Олександра Валерійовича» була така мета, чи її, підмітивши, оперативо реалізували  проросійські сили в Україні чи «боти-спецслужбісти» РФ. Бо інформаційна війна РФ проти нашої країни триває і в соціальних мережах.

 

Відеозвернення 15-річної  киянки справді нахабне, за винятком перших слів.  Вона розповідає спочатку, що за неідеальне говоріння рідною мовою її почали обзивати однолітки. А далі йде її агресивна відповідь: «я не буду дружити з тими, хто говорить українською», «мєня очєнь бесіт етот язик», «в Кієве почті ніково нєт, кто говоріт на укрАїнском».

 

Є звернення «малєнкіє патріотікі із сьол», кілька добірних матів, і лексика, яку полюбляють київські підлітки для привертання уваги: «ідіотка» та дієслово з розмовної мови, яке у порядному товаристві не використовують для називання природного процесу випорожнення організмом відходів продуктів життєдіяльності.

 

Адекватна реакція на таке відео – застосувати функцію «поскаржитися», аби його заблокували. Утім проросійським силам в Україні дуже вигідно, щоб його якомога більше поширювали. Таким чином й українську мову паплюжать, і розпалюють ворожнечу,  і скабєєвим є можливість показати «всій Росії  та світу», що за мову «та хунта» готова розіп’яти «бідне дитя».

 

Оцінка 15-літньої «героїні» - принизлива й неадекватна. З нею і класом має працювати психолог – в усіх столичних школах-гімназіях-ліцеях є в штаті такий спеціаліст. Батьки й інші з дівчиною уже точно спілкувалися на цю тему – уже  є відео, на якому вона вибачається за сказане. 

 

Після того, як в мережі Інтернет поширилася інформація, що нібито батько блогерки, яка сколихнула мережу своїми висловами, працює в Держспецзв‘язку, відомство офіційно заявило: з 30.09.2018 року Геннадій Л. не працює в Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України.

 

Абсолютно свідомо не називаю прізвища. Бо навіть якщо є тисячі поширень відео цієї школярки і сто разів написали інші її прізвище – це не означає, що й далі треба продовжувати її публічний булінг.

 

Будьте люди, - казав Василь Стус, виборюючи справедливість. Розумні дорослі мають розважено справлятися з побічними вадами перехідного віку своїх дітей і навіть захищати неповнолітніх від тих, хто намагається використати їхнє спотикання у своїх брудних справах.

 

І пам’ятаєте ж, починаючи з 2000 року, 21 лютого – Міжнародний день материнської мови  (International Mother Language Day), День рідної мови. І скільки би століть  не намагалися викорінювати її колонізатори, вона  в Україні – українська!