У Мінюсті не бачать сенсу звертатися до КСУ щодо легітимності Зеленського після 21 травня

11:17, 10.05.2024
У Мінюсті не бачать сенсу звертатися до КСУ щодо легітимності Зеленського після 21 травня

Питання легітимності Зеленськкого після 21 травня усе частіше обговорюється в політикумі. (Фото Офісу президента)

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що президент Володимир Зеленський не втратить своєї легітимності після того, як 21 травня офіційно закінчиться його п’ятирічний термін повноважень.

 

На його думку, президентські повноваження триватимуть до обрання наступного глави держави, а звертатися за роз’ясненнями з цього приводу до Коснтитуційного суду – немає сенсу.

 

Як інформує Україна молода, своїми думками з цього приводу міністр поділився в інтерв’ю BBC News Україна, оприлюдненому 10 травня.

 

«Ні, він не втратить свою легітимність… Повноваження президента тривають до обрання наступного. Але чимало норм Конституції сформульовано таким чином, що той, хто хоче знайти до чого придратися чи на чомусь побудувати якусь теорію змови – то він це знайде.

 

Тому варто очікувати багато шуму і крику, особливо базуючись на тому, що автори-розробники Конституції мало вірили в реалістичність повномасштабної війни за участю України й тому досить незграбно повелись стосовно відповідних норм, які прописані в Конституції», - каже пан Малюська.

 

На ремарку, чи можливо, доречніше звернутися до органу, який тлумачить Конституцію – Конституційного суду, щоб поставити крапку в питанні легітимності президента, Малюська відповів, що на його думку, робити це запізно, і в нинішніх реалія навіть шкідливо.

 

Він наголосив, що наразі не на часі звертатись до Конституційного Суду за роз’ясненням щодо тих чи інших неточностей Конституції. І додав: «Чесно кажучи, це точно поза межами моїх повноважень. Я не є суб'єктом, який може звертатись до Конституційного суду».

 

«Таке звернення означає, що питання є і є сумніви, вони обґрунтовані, і нам треба цілий авторитет Конституційного Суду, який би цю ситуацію врегулював. Враховуючи комунікаційну і безпекову ситуацію в країні, офіційно і публічно ставити під сумнів легітимність президента було б величезною помилкою. Тому я думаю, що зараз немає сенсу звертатися до Конституційного Суду. Колись, десь – можливо було б, але знову ж таки – не на даному етапі», - акцентував глава Мінюсту.

 

Також урядовець запевнив, що всі укази та документи президента є абсолютно чинними з 21 травня.

 

«Жоден президент ніколи не працював день в день, як це визначає Конституція. Це стосується і парламенту так само. Дискусії конституціоналістів були, але, знову ж таки, врешті-решт, ця норма про строк повноважень – вона напряму ніколи не застосовувалась. Це лише як певний орієнтир, який слід тлумачити і застосовувати в прив'язці до норм, які визначають дату виборів», - зазначив міністр.

 

Також Малюська додав, що в Конституції є безліч норм, які потрібно було б змінювати і вдосконалювати, тому що "дірок там дуже багато", і ніколи текст Конституції не опрацьовувався з метою, щоб прибрати юридичні недосконалості.

 

Раніше окремі ЗМІ, з посиланням на анонімні джерела у владі, повідомляли, що в Офісі президента готували текст звернення до Конституційного Суду щодо легітимності перебування Зеленського на посаді президента України, з огляду, що цієї весни спливає термін його каденції. Але згодом нібито відмовилися від подання.

 

Як повідомляла "УМ", раніше питання легітимності президента після 21 травня тлумачило керівництво ЦВК, а не КСУ