Станом на 9 травня ворогу не вдалося виконати наказ Кремля щодо Донбасу

10.05.2024
Станом на 9 травня ворогу не вдалося виконати наказ Кремля щодо Донбасу

Окупанти на українській землі отримують відсіч і справедливе покарання. (Фото з фб-сторінки Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine.)

Напередодні 9 травня окупанти знову взялися здобувати видовищну перемогу по всій лінії фронту, застосовуючи горезвісні «м’ясні штурми». Особливо гаряче було на Авдіївському напрямку. 
 
Як повідомила пресофіцерка 47-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Анастасія Блищик, днями на цей підрозділ ЗСУ рашисти посунули одразу з двох флангів. На першому було задіяно дві БМП з десантом, на іншому — два БТР, БМП-2 і танк Т-72. Уся техніка була успішно знищена разом з особовим складом. Вижив у бою лише один орк, який зі страху підірвав себе гранатою.
 
«Противник застосовує зараз тут як новітню, так і стару техніку, — уточнила Анастасія Блищик в ефірі телемарафону. — Якщо говорити про російських окупантів, то от за сьогодні їх було дуже багато ліквідованих, навіть порахувати дуже важко. Тому що противник знову повернувся до тактики «м’ясних штурмів». 
 
Схожий випадок стався і на Харківському напрямку. Там російське командування, аби перевірити міцність укріплених позицій ЗСУ, відправило на штурм цілий взвод. Частина окупантів загинула на полі бою, решта потрапила у полон. Телеграм-канал «Україна-365» опублікував відео допиту бранців. Вони повідомили, що командування відправило їх у розвідку боєм без належної підготовки, підтримки і спорядження. Один із затриманих вже висловив бажання поповнити лави повстанців РДК. 
 
Про те, що «м’ясні штурми» можуть повернутися на фронт, свідчить і той факт, що після корупційного скандалу, пов’язаного з командою шойгу, путін вирішив повернути на війну сергія суровікіна. «Генерал Армагеддон» після повстання пригожина був відправлений на службу до Африки, але днями повернувся додому. Цей головоріз «прославився» наказами стирати авіацією з лиця землі міста Сирії та України. 
 
Тривожні новини цими днями надійшли з Лиманського напрямку. За даними інформаційного ресурсу DeepState, у районі села Веселе загарбникам вдалося прорвати позиції одного з українських підрозділів, який за досить тривалий час вичерпав свої ресурси. «Та й у цілому бригада, яка стоїть у тому районі вже більш ніж рік без ротацій, тримається на межі сил», — повідомили військові аналітики». 
 
Атаки тут тривають також по всій лінії фронту — від Роздолівки до Білогорівки, Золотарівки і Верхньокам’янки. У DeepState вважають, що росіяни намагаються прорватися до міста Сіверськ, щоб зрізати Сіверський виступ та зайти в тил ЗСУ в Серебрянському лісництві. Зробити це їм досі не вдавалося, попри затяті безперервні спроби. 
 
Втім, успіхи росіян на полі бою є обмеженими і Україна ще може перемогти у цій війні. Принаймні саме таку оцінку ситуації на фронті дав голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер в інтерв’ю бельгійському виданню VRT.
 
«Для України ще не пізно, — сказав він. — Росіяни досягли прогресу, але він усе ще досить обмежений і все ще не стратегічний. Найважливіше те, що ми продовжуємо надсилати допомогу. І чим довше триває війна, тим складніше це робити. Багато країн вже два роки дають зброю і боєприпаси зі своїх запасів, але вони теж не нескінченні».