Інтеграція ветеранів після перемоги: Подвійний виклик для суспільства та держави, фото

14:04, 07.05.2024
Інтеграція ветеранів після перемоги: Подвійний виклик для суспільства та держави, фото

Формування нової ветеранської політики потребує врахування гендерних аспектів. (Фото: Валентина Білан)

За час повномасштабного вторгнення рф в Україну належна увага особливо проблемам захисту прав ветеранів, особливо жінок-ветеранок, на жаль, не приділялась ні урядовцями, ні громадськими діячами ні науковою спільнотою.

 

Звернути увагу на соціально-важливу проблему в країні під час війни ініціювала впливова громадська правозахисна ініціатива «Трибуна жінки» на ветеранському форумі «Повоєнне відродження України: роль та значення ветеранської політики», який відбувся в Українському домі.

 

Ініціатори заходу звернулись до суспільства з відкритим меседжем. Вже сьогодні вони спонукають державу, урядовців, законотворців тримати цю проблему у фокусі уваги. Зокрема створювати механізми належних правових передумов, аби комплекс питань, з якими зіштовхуються захисники і захисниці під час війни оперативно вирішувались на найвищому рівні.

 

 

За словами модераторки заходу, віце-президентки ГО «Трибуна жінки» її лідери пропонують розглядати ветеранську політику у контексті інтеграції ветеранів у цивільне життя.

 

Директор інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України Олександр Скрипнюк зазначив, що внесок ветеранів та ветеранок за десять років російсько-української війни у збереження держави та захист територій неоціненний. Саме тому на часі формування нової унікальної ветеранської політики та формування відповідного законодавства.

 

«Ми розуміємо, що після Перемоги відбуватиметься двоєдиний процес: суспільство інтегруватиме ветеранів, а ветерани адаптовуватимуть суспільство до життя у нових умовах і реаліях, враховуючи наближеність держави окупанта», - зазначив пан Скрипнюк.

 

Окремим викликом для української держави і суспільства є форми реалізації ветеранської політики, досвіду якого нема у світових практиках.

 

Саме тому комплекс вирішення правових питань захисників потребують спеціалізованого підходу до формування ветеранської політики вже сьогодні, а ще виходу за межі гендерно-нейтральних рамок для чіткого враховання гендерних аспектів Наталія Оніщенко заступник директора з наукової роботи Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України рішуче виступила за системний підхід у формуванні нових наративів ветеранської політики.

 

 

«Наші закони мають розвиватися, щоб справді відображати особливий досвід жінок-ветеранок, зокрема у вирішенні проблем зі здоров'ям, житлових, соціальних і правових проблем. Цей посилений фокус охоплює кілька важливих сфер: забезпечення визнання окремого статусу жінок-ветеранок, надання індивідуальної юридичної підтримки та забезпечения уваги держави до їхніх конкретних потреб. Визнання особливого статусу жінок-ветеранів означає, надання адресної підтримки, яка враховує їхні конкретні потреби», -зазначила пані Оніщенко.

 

Однією з ключових реформ є запровадження застосунку e-Veteran, розробленої для спрощення доступу до послуг через цифрову платформу з урахуванням унікальних потреб жінок-ветеранок, таких як спеціальна фізична та психологічна реабілітація.

 

Заступник Міністера у справах ветеранів України Руслан Приходько наголошує що ця програма є свідченням прагнення уряду модернізувати комплексну підтримку ветеранів за допомогою технологій. Крім того, спільнота жінок- ветеранок мас вирішальне значення для формування ефективної та актуальної політики у розробці політики та обговоренні справ ветеранів. Зокрема, ГО «Трибуна жінки» відіграє важливу роль у захисті цих прав, гарантуючи, що «жіночі голоси» не лише будуть почуті, але й впливатимуть на процес прийняття рішень.

 

Поки Україна захищає свої кордони у воєнному протистоянні з росією, відданість визнанню та підтримці жінок-ветеранок є непохитною. Ця увага полягає не лише в досягненні рівності прав, мова йде про забезпечення справедливості та поваги до важливості ролі, яку жінки відіграють у захисті держави та відіграватимуть у її відновленні.

 

Основна увага громадської ініціативи також пошириться на економічну реінтеграцію ветеранів та ветеранок після війни, усунення бар'єрів, з якими вони зіштовхуються під час переходу у цивільне життя, розширення їхніх можливостей працевлаштування. Спеціальні ініціативи, спрямовані на підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці та підтримку їхнього професійного розвитку, є ключовими компонентами комплексної стратегії підтримки ветеранської політики.

 

Цілеспрямовані зусилля ГО «Трибуна Жінки» разом із державними органами ініціюють формувати ширшу суспільну прихильність, цінувати та підтримувати внесок ветеранів та вереранок у захист та у майбутню відбудову України.

 

Валентина Білан