Форум оборонних індустрій: Україна та ЄС посилять виробництво зброї

13:25, 06.05.2024
Форум оборонних індустрій: Україна та ЄС посилять виробництво зброї

Дмитро Кулеба взяв онлайн участь у форумі оборонних індустрій Україна-ЄС. (Фото МЗС України)

У Європейському союзі вважають дуже важливою інтеграцію української оборонної промисловості з європейською, а також налагодження виробництва військової техніки в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це йшлося на Форумі оборонних індустрій «ЄС-Україна», передає МЗС у понеділок. 

 

Зокрема, таку позицію навів перед початком Форуму високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає Укрінформ.

 

«Ми маємо понад 140 фірм, що прибули з 25 країн. Мета - зважити на спроможності української промисловості та європейської промисловості, подивитися на можливості використання європейського фінансування з метою виробляти більше та швидше. Якщо можливо – безпосередньо в Україні.

 

Це важливо, щоб це виробництво здійснювалося в Україні, українськими фірмами, за європейської підтримки. Ми заощадимо на транспортуванні й ми будемо виробляти просто там, де ця продукція є необхідною», - сказав пан Боррель.

 

Глава дипломатії ЄС нагадав, що це вже третій подібний захід, на якому підіймаються питання розвитку української ОПК.  Перший форум відбувся в Україні, другий - в США. Тож Боррель сподівається, що результатом форуму в Брюсселі стане оцінка можливостей у фінансуванні українського оборонного виробництва з використанням коштів Фонду миру, де створений спеціальний фонд з підтримки України.

 

Окрім цього, завданням для представників 140 компаній є не лише розгортання в Україні промислових спроможностей для нарощування оборонного виробництва, але й забезпечення спроможностей для їх надійного захисту. Це є першочерговим завданням, після виконання якого вже можна буде говорити про другу складову процесу – хто саме буде більше виробляти в Україні і як зміцнювати зв'язок між оборонною промисловістю України та європейською обороною промисловістю.

 

"Україна є країною у війні, вона не виробляє у нормальних умовах. Саме тому представники промисловості мають розуміти, що, по-перше, це нові можливості, по-друге - що є ризик, і третє – що є фінансування. Всі три речі разом, щоб ділитися технологіями.

 

Наприклад, ви маєте добре виробництво дронів, ймовірно, ЄС має повчитися від вас. Але ми маємо спроможності, які можуть бути розгорнуті в Україні. Ми вже виробляємо в Європі, але ми маємо бути здатними виробляти на вашій території, щоб скоротити вартість (транспортування), скоротити час постачання та краще відповідати на ваші потреби", - зазначив високий представник ЄС.

 

Натомість глава МЗС Дмитро Кулеба під час онлайн-участі у Форумі заявив¸що Україна та Європа мають перейти до промисловості воєнного часу, адже лише разом вони допоможуть захистити континент від агресії, зокрема російської.

 

"Якщо ми хочемо зберегти мир у Європі, ми маємо перейти до європейської економіки й промисловості воєнного часу. Лише так ми можемо стримати агресію Росії, продемонструвавши, що Європа має засоби для самозахисту.

 

Спільний оборонно-промисловий простір допоможе подолати наявні проблеми. Жодна країна не може допомогти Україні й захистити Європу самостійно. Ми можемо цього досягти лише колективними зусиллями", - сказав міністр.

За словами Кулеби, успіх розвитку європейської оборонної промисловості залежить від трьох складових:

 

Створення спільного оборонно-промислового простору в рамках ЄС, а також країн-партнерів і країн-кандидатів. Зокрема, спільний оборонно-промисловий простір допоможе подолати проблеми, що виникають через використання різних видів зброї та боєприпасів.

Довгострокове планування, контракти та закупівлі.

Посилення співпраці між оборонними галузями України та ЄС.

 

Міністр зазначив, що вже зроблено "багато сміливих кроків", щоб пробудити Європу й перетворити її на справжнього глобального гравця, водночас треба зробити ще більше кроків задля перемоги України над російською агресією і довготривалого миру в усій Європі.

 

Нагадаємо, Євросоюз розпочав роботу над відкриттям Офісу оборонних інновацій у Києві. Він має стати своєрідним мостом між інноваційними стартапами у ЄС та українськими компаніями і Збройними Силами.

 

Як повідомляла "УМ", Європа за останні місяці наздогнала відставання від США за обсягом військової підтримки України.