Жила 75 тисяч років тому: реконструйовано обличчя неандертальської жінки

18:27, 02.05.2024
Жила 75 тисяч років тому: реконструйовано обличчя неандертальської жінки

Учені реконструювали обличчя неандерталки, яка жила 75 тисяч років тому (Фото: BBC Studios / Jamie Simonds)

Обличчя неандертальської жінки, яка жила 75 тисяч років тому вдалося реконструювати вченим. Експерти-палеохудожники створили 3D-модель.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у документальному фільмі BBC Studios під назвою «Секрети неандертальців».

 

Череп жінки, з якої побудували модель, знайшли в печері Шанідар в Іракському Курдистані. Це культове місце, де в 1950-х роках археологи віднайшли рештки щонайменше десяти неандертальців.

 

У 2015 році група британських вчених натрапила на новий скелет Shanidar Z, який складався з більшої частини верхньої половини тіла людини, включаючи хребет, плечі та руки. Однак череп був розчавлений до товщини два сантиметри.

 

 

Фрагменти черепа доставили до Великої Британії, а потім дослідники розпочали кропіткий процес їхньої стабілізації та подальшого складання. Археологи-реставратори працювали над головоломкою понад рік.

 

Реконструйований череп відсканували, а на 3D-друк його передали голландським художникам Адрі та Альфонсу Кеннісам.

 

 

Учені припускають, що жінка, чий скелет знайшли, померла десь у 45 років, бо про це свідчать її зуби, стерті майже до кореня.

 

Неандертальці — це підвид людини пізнього плейстоцену, що населяв Європу й західну Азію у 230000—27000 роках до нашої ери. Є переконання, що неандертальці не є еволюційними попередниками сучасних людей.

 

 

Як повідомляла УМ, вимерли не ми: неандертальці були не дурнішими за Homo sapiens.