Мстислав Чернов привіз до Києва перший український «Оскар», фото

13:37, 20.04.2024
Мстислав Чернов привіз до Києва перший український «Оскар», фото

Перший в історії українського кіно «Оскар» на Центральному залізничному вокзалі столиці. (facebook.com/MCIPUkraine)

Режисер документального фільму «20 днів у Маріуполі» Мстислав Чернов привіз до України перший в історії вітчизняного кіно «Оскар», а також статуетку Британської академії кіно і телевізійних мистецтв (BAFTA).

 

Зустрічали оскароносного режисера на Центральному залізничному вокзалі Києва напередодні ввечері.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

 

«У сучасному світі недостатньо зробити фільм. У сучасному світі недостатньо навіть показати його мільйонам людей.

 

Треба кожен день наводити докази та продовжувати говорити, щоби правда не була спаплюжена, щоб її не перебрехали. Тому підтримка мільйонів українців для нас була надважлива», – сказав пан Чернов після повернення на Батьківщину.

 

 

Під час свого виступу на вокзалі режисер заявив, що із задоволенням обміняв би золоту статуетку на перемогу України у війні.

 

Втім, на його думку, «Оскар» подарував надію українцям: «Коли люди потребують надії, такі моменти як "Оскар" дають сил. Вони дають сил нам, військовим, лікарям, не здаватися».

 

За словами творців картини, вони намагалися зробити фільм таким, що передасть усі емоції людей та події, що відбувалися в Маріуполі та довести цю страшн реальність на екрані.

 

 

«Люди просили "зніміть нас". Вони не сподівались що щось зміниться, що війська НАТО прийдуть і прорвуть цю блокаду. Для людей важливо знати, що їх чують.

 

Навіть, коли історії були розказані, хочу зробити так, щоб про Маріуполь не забули. Не тільки тому, що Маріуполь — початок повномасштабної війни, а й тому, що Маріуполь став символом всіх міст, які були зруйновані й окуповані після», – підкреслив Чернов.

 

Нагадаємо, фільм «20 днів у Маріуполі» розповідає про перші дні облоги, яку російські війська влаштували місту Маріуполь Донецької області. Стрічка отримала низку нагород. Зокрема, здобула перемогу в категорії «Найкращий документальний фільм» на премії BAFTA.

 

Як повідомляла «УМ», у тій самій номінації «20 днів у Маріуполі» визнана переможцем 96-ї кінопремії «Оскар» 2024 року.