Письменник і видавець Дмитро Капранов помер у віці 56 років

15:17, 16.04.2024
Письменник і видавець Дмитро Капранов помер у віці 56 років

Дмитро Капранов. (facebook.com/BratyKapranovy)

Культовий український письменник, публіцист, громадський діяч та блогер Дмитро Капранов раптово помер у віці 56 років.

 

Як інформує Україна молода, про втрату повідомив брат-близнюк померлого – Віталій Капранов у вівторок, 16 квітня.

 

«Друзі, в нас біда. Сьогодні зранку раптово помер Дмитро.

Коли і де прощання, напишу завтра. Все решта скасовується, пробачте», - написав він.

 

«Сьогодні пішов з життя Дмитро, один з Братів Капранових. Невимовно сумно. Оптиміст, життєлюб, фантазер, патріот. Дякую, що був з нами. Не всі, певно, знають, що першим твором братів був журнал української фантастики "Брати", який вийшов українською мовою у Москві у 1991-му ще до проголошення незалежності. Але з космонавтом з тризубом на обкладинці. Задовго до Каденюка. Космічного лету тобі, Дмитре», - написав журналіст Вахтанг Кіпіані.

 

Зауважимо, що Дмитро Капранов разом з братом-близнюком Віталієм Капрановим були ведучими YouTube-каналу "ім. Т.Г. Шевченка" та видавали історичну літературу.

 

Як відомо, брати Капранови народилися 24 липня 1967 року в місті Дубоссари у Молдові. Згодом родина переїхала до Очакова Миколаївської області.

 

У школі вони не вивчали української мови, а вищу освіту здобували в Уральському політехнічному інституті та Московському енергетичному інституті за спеціальністю "Технічна кібернетика".

 

Під час життя у Москві в 90-х Дмитро та Віталій розвивали українську діаспору – видавали українську газету “Тинди-ринди” та журнал фантастики "Брати". В той самий період розпочали роботу над першою книжкою "Кобзар 2000", всього створили десяток історичних та фантастичних творів.

 

 

На початку 2000-х повернулись до України, де і продовжили свою діяльність . Згодом заснували видавництво "Зелений пес".

 

У 2019 році брати створили YouTube-канал "імені Т. Г. Шевченка", на якому розповідали про історію України та пов’язані з нею міфи.

 

Після початку повномасштабного вторгнення брати-близнюки долучились до полку "Азов" та обороняли Київщину. Згодом повернулися до цивільного життя та активно розвивали свій канал про історію.

 

 

 

Як повідомляла "УМ", український перекладач, літературознавець та кандидат філологічних наук Віктор Дмитрук пішов у засвіти у віці у віці 78 років.