ВРУ проголосувала за додаткові ₴70 тисяч фронтовикам, Міноборони виграло арбітражі на мільйони

13:50, 11.04.2024
ВРУ проголосувала за додаткові ₴70 тисяч фронтовикам, Міноборони виграло арбітражі на мільйони

За додаткову виплату одноразово 70 тисяч гривень для військових, які виконують бойові завдання на передовій проголосувала Верховна Рада.

За постанову, що зобовʼязує уряд ухвалити рішення про додаткову виплату одноразово 70 тисяч гривень для військових, які виконують бойові завдання на передовій проголосувала Верховна Рада.

 

Як інформує УМ, про це 11 квітня повідомив народний депутат України від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі.

 

За його словами, законодавчу ініціативу підтримано 321 голосом народних депутатів.

 

Відповідно до тексту документа Верховна Рада постановляє, що Кабмін має розробити і внести на розгляд парламенту законопроєкти щодо удосконалення механізмів ротації військовослужбовців в умовах дії воєнного стану, їх звільнення з військової служби та медико-соціальної реабілітації.

 

Водночас уряд має розробити і ухвалити нормативно-правові акти щодо умов, розмірів та порядку виплат винагород військовослужбовцям на період дії воєнного стану, зокрема щодо одноразової винагороди в розмірі 70 тисяч гривень військовослужбовцям, які виконують бойові (спеціальні) завдання під час ведення бойових (спеціальних) дій на лінії бойового зіткнення з противником на відстані виконання бойових (спеціальних) завдань військовою частиною (підрозділом, зокрема зведеним) першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки) до ротного опорного пункту включно, а також на території противника (у тому числі на території між позиціями військ противника та своїх військ в районах ведення бойових дій, на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України), за кожні 30 днів (сумарно обчислених) виконання таких завдань.

 

У свою чергу Міністерство оборони України за рішенням Міжнародного арбітражного суду отримає від іноземних постачальників відшкодування у сумі 2,7 млн дол. (приблизно 108 млн грн) за непоставлений ними товар.

 

Про це йдеться в повідомленні на сайті Міністерства оборони.

 

Міжнародний арбітраж ухвалив два рішення, якими присудив стягнути на користь Міністерства оборони України кошти на загальну суму 2,7 мільйона доларів США (приблизно 108 мільйонів гривень).

 

Рішення стосуються зовнішньоекономічних договорів на постачання речового майна для Збройних сил України. Згідно з укладеними договорами, Міноборони повністю виконало свої зобов'язання та вчасно оплатило вартість товарів. Однак, жоден з іноземних постачальників не поставив товар вчасно. Більше того, деякі контрагенти не привезли частину товару, оплачену за договором.

 

У звʼязку з цим оборонне відомство звернулося до міжнародного арбітражу щодо стягнення вартості непоставленого товару та штрафних санкцій за несвоєчасне постачання.

 

Міноборони також вимагало стягнення відсотків річних за користування коштами.

 

Арбітраж задовольнив позови Міноборони, й відтепер кошти за непоставлений товар підлягають негайному поверненню відомству. Більше того, арбітраж зобов'язав іноземних постачальників сплатити відсотки, які продовжують нараховуватися на кошти до моменту їх повернення Міноборони.

 

"Міністерство оборони України відслідковує виконання постачальниками взятих зобов’язань, аби українське військо отримувало всі види забезпечення вчасно та належної якості. Водночас, Міноборони вживає всіх правових заходів з метою захисту прав та інтересів у відносинах з недобросовісними постачальниками", - наголосили у міністерстві.

 

Як повідомляла УМ, Міноборони запустило онлайн-платформу для військових.