Штурм посольства: Мексика розриває дипломатичні відносини з Еквадором

14:34, 06.04.2024
Штурм посольства: Мексика розриває дипломатичні відносини з Еквадором

Поліція зламала зовнішні двері мексиканської дипломатичної штаб-квартири в столиці Еквадору. (apnews.com)

Мексика оголосила про розрив дипломатичних відносин з Еквадором після того, як поліція увірвалася до мексиканського посольства в Кіто.

 

Причина скандального штурму спецпризначенців: у посольстві перебував колишній  віце-президент Еквадору Хорхе Глас, який попросив у Мексики політичного притулку після звинувачень у корупції.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє AP в суботу.

 

Зокрема, президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор зробив заяву про розрив дипломатичних стосунків одразу після штурму амбасади.

 

Зауважимо, що Глас, ймовірно, найбільш розшукувана людина в країні, був засуджений за звинуваченнями у хабарництві та корупції. Еквадорська влада все ще розслідує інші звинувачення проти нього.

 

Напередодні пізно ввечері поліція зламала зовнішні двері мексиканської дипломатичної штаб-квартири в столиці Еквадору й увійшла до головного внутрішнього двору, щоб забрати Гласа.

 

"Я дуже хвилююся, тому що вони можуть його вбити. Для цього немає жодних підстав, це абсолютно ненормально", - заявив голова консульського відділу Мексики в Кіто Роберто Кансеко.

 

Натомість офіційний Кіто заявив: "Еквадор - суверенна держава, і ми не дозволимо жодному злочинцеві залишатися на волі".

 

Тоді як президент Мексики Обрадор назвав затримання Гласа "авторитарним актом", а також "грубим порушенням міжнародного права й суверенітету Мексики".

 

Міністр закордонних справ Мексики Алісія Барсена написала в соціальній мережі X, що під час рейду було поранено кількох дипломатів, додавши, що це є порушенням Віденської конвенції про дипломатичні зносини.

 

За її словами, Мексика передасть справу до Міжнародного суду ООН, "щоб засудити відповідальність Еквадору за порушення міжнародного права". Вона також зазначила, що мексиканські дипломати чекають від уряду Еквадору необхідних гарантій для повернення на батьківщину.

 

Як повідомляла "УМ", раніше президент Мексики Обрадор закликав припинити всі воєнні конфлікти і торговельні війни щонайменше на п'ять років.