Литва надасть Україні 3 тис дронів та 15 млн євро на реабілітацію поранених

13:16, 05.04.2024
Литва надасть Україні 3 тис дронів та 15 млн євро на реабілітацію поранених

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль з Прем’єр-міністеркою Литви Інгрідою Шимоніте під час спільної прес-конференції у Вільнюсі. (Фото: Телеграм Денис Шмигаль Прем‘єр-міністр України)

Литва виділить 15 млн євро на програми реабілітації поранених українських військових і закупить для України 3 000 литовських безпілотників.

 

Як інформує УМ, про це 5 квітня повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Телеграмі.

 

«Литва закупить для України три тисячі литовських безпілотників, а також виділить 15 млн євро на програми реабілітації поранених українських військових. Про це домовилися з Прем’єр-міністеркою Литви Інгрідою Шимоніте під час візиту у Вільнюс», - поінформував він.

 

За словами керівника українського уряду, Литва також надає 35 мільйонів євро на чеську ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів.

 

Зокрема, Литва бере активну участь у відновленні України й виділить ще 5 мільйонів євро на освіту та 12 мільйонів євро - на допомогу ветеранам, відбудову шкіл та дитсадків, облаштування укриттів.

 

Очільник українського уряду також відзначив, що держава високо цінує готовність Литви брати участь у реалізації Формули миру Президента Володимира Зеленського та її сприяння в європейській та євроатлантичній інтеграції України.

 

 

«Подякував Литві за чітку позицію стосовно блокування експорту до ЄС російської та білоруської агропродукції, а також за лідерство на санкційному треці», - резюмував Шмигаль.

 

Загалом Литва спрямувала на допомогу Україні майже півтора відсотка національного ВВП, що є сумою, співмірною з оборонними бюджетами в деяких країнах світу.

 

Про Денис Шмигаль повідомив під час спільного брифінгу з Прем'єр-міністеркою Литви Інгрідою Шимоніте за підсумками двосторонньої зустрічі.

 

«Майже півтора відсотка національного ВВП Литва спрямувала на допомогу Україні. Це насправді відсоток співмірний з деякими оборонними бюджетами в деяких країнах світу. Це величезна сума», - зазначив очільник українського уряду.

 

Шмигаль відзначив, що Україна надзвичайно цінує всю ту допомогу, яку надає Литва, зокрема військово-технічну - боєприпаси, снаряди, набої, а також рішення Литви виділити 30 мільйонів євро в рамках реалізації чеської ініціативи, «яка критично важлива сьогодні для стабілізації ситуації на полі бою».

 

Водночас Шмигаль висловив слова вдячності Литві за лідерство в коаліції з гуманітарного і бойового розмінування, за приєднання до ІТ-коаліції, співпрацю на рівні оборонних індустрій, зокрема щодо збільшення виробництва дронів для потреб ЗСУ, за участь у відбудові України, зокрема Київської області та міста Миколаєва.

 

«Ми завжди будемо пам'ятати і цінувати все, що зробила Литва для України в ці важкі часи. … Два роки тому, в переломний момент війни, коли ми звільнили Київщину, пані Прем'єр-міністерка Литви на власні очі бачила страшні наслідки російської окупації. Ні в неї, ні в усіх наших литовських партнерів немає сумнівів у тому, що Україна повинна перемогти, бо йдеться про життя і майбутнє всієї Європи», - резюмував Шмигаль.

 

Нагадаємо, що Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розпочав візит до Литви та провів зустріч із литовською колегою Інгрідою Шимоніте.

 

Як повідомляла УМ, Литва дозволить купувати та передавати Україні дрони з китайськими компонентами.