Катував активістів «Автомайдану» в Криму: «Бес» заочно отримав 12 років «буцегарні»

13:32, 08.03.2024
Катував активістів «Автомайдану» в Криму: «Бес» заочно отримав 12 років «буцегарні»

У березні 2014 року, у місті Сімферополі, під керівництвом Ігора Безлера його спільники викрали активістів, учасників «Автомайдану» та ув’язнили їх у військкоматі.

Заочно отримав 12 років позбавлення волі сумнозвісний російський бойовик із позивним «Бес». Він причетний до катування українців у Криму і брав активну участь в окупації півострова. Пізніше став одним із ватажків невизнаної «ЛДНР».

 

Як інформує УМ, про це 8 березня повідомила прокуратура АР Крим і Севастополя у Фейсбуці.

 

Хоч прокуратура не називає імені засудженого, з релізу зрозуміло, що йдеться про бойовика Ігора Безлера. У березні 2014 року в Сімферополі під його керівництвом викрали активістів, учасників «Автомайдану», та ув’язнили їх у військкоматі.

 

Потерпілих утримували в непристосованих приміщеннях із зав’язаними очима, без належного харчування та зв’язку з близькими. Деяким з них засуджений особисто погрожував і застосовував до них насильство. Активістів утримували через українську позицію та спротив російській окупації Криму.

 

Його визнали винним у порушенні законів та звичаїв війни  й засуджено до 12 років позбавлення волі.

 

Нагадаємо, що Ігор Безлер («Бес») — один із ватажків невизнаної «ДНР». В Україні Безлер перебуває в розшуку. Його підозрюють в умисному вбивстві низки українських активістів.

 

За даними СБУ, Безлер у 2014 році брав участь у силових акціях із захоплення військових частин і органів влади у Криму. У квітні 2014 року Безлер за завданням російської військової розвідки у складі диверсійної групи брав участь у захопленні будівлі управління СБУ в Донецькій області, згодом — у захопленні райвідділу МВС в Горлівці на Донеччині.

 

У червні 2019 року команда журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала імена 12 бойовиків, які можуть бути причетні до збиття літака рейсу MH17. Серед них назвали і Безлера.

 

Як повідомляла УМ, Справи Майдану: 15 років буцегарні отримав ексзаступник командира кримського «Беркута».