Гідрокостюм, ласти, автомобільні камери: ухилянти збиралися перепливати Тису й потрапити в Румунію, фото

10:23, 26.02.2024
Гідрокостюм, ласти, автомобільні камери: ухилянти збиралися перепливати Тису й потрапити в Румунію, фото

Правову оцінку діям затриманих вже невдовзі надаватиме суд. (Фото: сайт Дерприкордонслужби)

Українські прикордонники затримали 7 чоловіків, які намагалися переплисти річку Тиса, щоб потрапити в Румунію: для цього переправники запропонували використати надувні автомобільні камери для шин.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба ДПСУ.

 

Одного з «плавців» затримав прикордонний наряд відділу «Тячів». Чоловік приїхав на Закарпаття з Київщини. Самостійно склавши маршрут порушення кордону саме через річкову ділянку, киянин купив собі гідрокостюм та ласти, ретельно запакував документи, гроші та особисті речі у поліетилен і вирушив на Тячівщину. Сумну статистику загибелі 20-ти своїх попередників та високий рівень води у Тисі, горе-дайвер до уваги не брав.

 

Ще два тріо «водолазів» поблизу Тиси затримали прикордонні наряди відділення «Грушово». Спершу опівночі, за 50 метрів до кордону, наряд затримав полтавця, киянина та тернополянина, а вже за пів години, на відстані 70 метрів до кордону, затримали ще трьох чоловіків – двох запоріжців та одного маріупольця.

 

 

Один із запоріжців спробував втекти та здійснив напад на прикордонника.

 

Усі затримані скористалися послугами переправників, які запевняли, що за 4 тисячі доларів США організують безпечний перетин кордону на човнах.

 

Проте, по прибуттю у прикордоння, чоловікам запропонували перепливати річку за допомогою надувних автомобільних камер для шин. Переправники вдалися до своєї звичної практики – дочекавшись ночі, повідомили клієнтам, що прийдеться перепливати річку без човна. А далі, запевняючи, що знають мілини, на яких недоцільно використовувати плавзасоби, наказали чоловікам іти до річки та стрибати у воду.

 

Головним для організаторів таких «вояжів» є отримання неправомірної грошової винагороди. Чи зможуть їхні «клієнти» вийти живими зі смертельної пастки, переправники не переймаються.

 

 

Стосовно затриманих складено протоколи про адмінправопорушення, передбачене ст.204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України». Крім того, стосовно українця, який здійснив напад на прикордонника, складено протокол за ст.185-10 КУпАП «Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону».

 

Правову оцінку діям затриманих вже невдовзі надаватиме суд.

 

Наразі оперативники загону встановлюють коло осіб, причетних до організації незаконної подорожі чоловіків.

 

Як повідомляла УМ, в Держприкордонслужбі спростували посилення контролю для чоловіків.