Європа повинна припинити експорт боєприпасів будь-кому, окрім України – Кулеба

10:05, 26.02.2024
Європа повинна припинити експорт боєприпасів будь-кому, окрім України – Кулеба

Рік тому ЄС досягнув домовленості про надання Україні мільйона боєприпасів, але обіцянки не виконав.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в зв'язку з гострою нестачею боєприпасів в українській армії закликав заборонити експорт боєприпасів із європейських країн в інші країни, окрім України.

 

Як інформує УМ, про це заявив Дмитро Кулеба в інтерв’ю RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

 

"Всі контракти на експорт боєприпасів, вироблених в Європі, до третіх країн мають бути призупинені, і всі такі боєприпаси мають бути направлені в Україну.

 

Кожен патрон, вироблений в Європі, повинен служити для захисту Європи", - сказав міністр.

 

Голова МЗС сказав, що наголошує на нестачі боєприпасів у розмовах із партнерами: "Я скаржуся на брак боєприпасів на кожній зустрічі з нашими партнерами. Вони всі про це знають і припустилися помилок, які визнають".

 

"Вони занадто пізно вирішили нарощувати власне виробництво, підписувати довгострокові контракти та вводити в експлуатацію нові виробничі лінії. На жаль, ми зараз розплачуємося за ці помилки", – пояснив Кулеба.

 

Він також заявив про роботу над тим, щоб боєприпаси, які зараз закуповуються європейськими державами у третіх країнах, стали доступними для України.

 

Нагадаємо, що Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у розмові з Кулебою пообіцяв до кінця березня поставити Україні майже 170 тисяч снарядів.

 

У березні 2023 року ЄС досягнув домовленості про надання Україні мільйона боєприпасів через рік, але не досягнув цієї мети. Станом на зараз ЄС надав 355 тисяч снарядів, а до кінця року планується надати 1 155 000.

 

Раніше цього тижня топ-дипломат ЄС у листі головам МЗС та Міноборони держав членів закликав зробити все можливе, щоб забезпечити Україну снарядами.

 

Як повідомляла УМ, Україна ніколи не застосує зброю партнерів на територіях інших держав.