Модернізація: до університетів Шевченка, Франка і Каразіна приєднають кілька ВНЗ

10:27, 14.02.2024
Модернізація: до університетів Шевченка, Франка і Каразіна приєднають кілька ВНЗ

Уряд ухвалив низку важливих рішень щодо модернізації мережі ЗВО та наукових установ: до університетів Шевченка, Франка і Каразіна приєднають ще по одному закладу (Фото: Фейсбук Оксен Лісовий)

Рішення про приєднання Української інженерно-педагогічної академії до Харківського національного університету імені Каразіна прийняло Міністерство освіти та науки.

 

За словами міністра освіти Оксена Лісового, УІПА, через брак ресурсів, не може повноцінно готувати кадрів для закладів профтехосвіти, що призводить до впровадження непрофільних спеціальностей у закладі. Тож, завдяки обʼєднанню, у виші вирішиться це питання, а навчання студентів продовжиться на тих же умовах, що і зараз.

 

Як інформує УМ, про це очільник освітнього відомства повідомив у Facebook.

 

Він також розповів і про реорганізацію інших закладів освіти. Зокрема, про приєднання Інституту фізичної оптики ім. Влоха до Львівського національного університету ім. Франка та Науково-дослідного інституту українознавства до Київського національного університету ім. Шевченка.

 

"Нині обидві установи напряму підпорядковуються МОН. Ці рішення є продовженням курсу на посилення університетської науки. Тепер ці наукові установи зможуть об’єднати зусилля та ресурси із ЗВО для розвитку наукових досліджень та інноваційних проєктів", – зауважив Лісовий.

 

Він додав, що такі обʼєднання нададуть можливості університетам отримати більше ресурсів, аби розвивати науковий потенціал. За словами очільника МОН, рішення про обʼєднання обумовлені тим, що міністерству не притаманно безпосередньо управляти науковими установами.

 

Безпосередньо підпорядковуватися освітньому відомству повинні установи, робота яких впливає на формування державної політики, зокрема Інститут освітньої аналітики. Інші заклади освіти матимуть більше простору для розвитку науки в межах університетів.

 

Додамо, що в Україні хочуть залишити максимум 100 закладів вищої освіти.

 

Як повідомляла УМ, дипломи кількох українських вишів не визнали за кордоном.