Багаторічні «вироки» полоненим українцям у рф: Лубінець звернувся до ООН і Червоного Хреста

13:39, 08.02.2024
Багаторічні «вироки» полоненим українцям у рф: Лубінець звернувся до ООН і Червоного Хреста

На "судилиці" 33 українських військових отримали майже по 30 років колонії у росії.

Офіційні листи до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста направив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець аби зафіксувати порушення міжнародного гуманітарного права після того, як так званий «суд ДНР», контрольований Москвою, засудив 33 українських військовополонених до 27—29 років колонії суворого режиму.

 

Як інформує УМ, про це 8 лютого Лубінець написав у своєму Telegram-каналі.

 

Омбудсмен наголосив, що вироки оголошував суд терористичного угруповання «ДНР», юрисдикцію якого світова спільнота не визнає. Вироки такого суду незаконні та порушують право на справедливий судовий процес для полонених.

 

«Закликаю світову спільноту посилити тиск на агресора, аби припинити практику засудження фейковими судами українських захисників, які зі своєї землі проганяють ворога», — додав омбудсмен.

 

Нагадаємо, що в середу, 7 лютого 2024 року, так званий «Верховний суд» угруповання «ДНР» у Донецьку засудив 33 українських військових із 36 бригади морської піхоти ВМС України та 17 танкової бригади ЗСУ до увʼязнення у колонії суворого режиму. Українцям дали терміни від 27 до 29 років.

 

Їх визнали «винними» у жорстокому поводженні із цивільними, вбивстві, замаху на вбивство та умисному пошкодженні майна. Військові нібито обстрілювали житлові будинки в населених пунктах Сартана, Саханка, Талаківка, Старий Крим, Заїченко та Дзержинське в Донецькій області.

 

Слідчий комітет росії назвав імена і прізвища частини засуджених.

 

Як повідомляла УМ, у рф влаштували судилище над 22 українськими військовополоненими.