Герой України Григорій Омельченко готовий взяти на поруки полковника Червінського

09:15, 25.01.2024
Герой України Григорій Омельченко готовий взяти на поруки полковника Червінського

(Фото з відкритих джерел)

Герой України, народний депутат ІІ-VІ скликань, член ПАРЄ (2006-2010) Григорій Омельченко підготував заяву до Київського апеляційного суду про взяття відомого розвідника, полковника Романа Червінського, який перебуває під вартою, на особисту поруку.

 

Текст заяви пан Омельченко надав «УМ». Наводимо її без купюр.

 

Заява про взяття Червінського Р. Г. на особисту поруку

 

В провадженні Київського апеляційного суду знаходяться матеріали кримінального провадження, порушеного за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.426-1 КК України, щодо Червінського Романа Григоровича, 02.12.1974 р.н.

 

Даною заявою висловлюю своє бажання взяти на поруки Червінського Романа Григоровича, 02.12.1974 р.н., який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.426-1 КК України і утримується під вартою дев’ять місяців.

 

Полковник Роман Червінський учасник бойових дій. Брав участь у бойових операціях, в тому числі за лінією фронту в тилу ворога, ризикуючи своїм життям. Він професіонал своєї справи, справжній  патріот України, людина з принципами добра і справедливості.

 

За  мужність і відвагу, виявлені при захисті суверенітету і територіальної цілісності України  нагороджений державними нагородами і відзнаками СБУ і ГУР МО України.

 

Червінський має на утриманні трьох неповнолітніх дітей. Раніше до кримінальної відповідальності він не притягувався. Знаю його вольові риси характеру, поведінку і психологічний портрет.

 

 

Запевняю Вас, що Роман Червінський не має на меті жодним чином ухилятися від дізнання, слідства або суду, перешкоджати встановленню істини у кримінальній справі або продовжити злочинну діяльність.

 

Про себе бажаю повідомити наступне: Я, Омельченко Григорій Омелянович, 1951 року народження. Ветеран військової служби. Учасник воєнних конфліктів, міжнародних миротворчих місій і ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

 

Герой України. Кавалер ордену ООН «Діяння на благо народів» і відзнаки ЄС «Європейські цінності». Нагороджений медалями Республіки Куби, ДРА, Канади та інших країн і міжнародних організацій.

 

Народний депутат України 2,3,4,5.6 скликань, член ПАРЄ (2006-2010). Почесний голова Спілки офіцерів України. Генерал-лейтенанта СБУ у відставці.

 

Я маю досвід слідчої і оперативної роботи. Був слідчим МВС і начальником відділу військової контррозвідки СБУ. Викладав на кафедрі кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ. Кандидат юридичних наук, доцент.

 

Аналіз матеріалів справи щодо обгрунтованості  і законності оголошення підозри і обрання Роману Червінському міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, які були надані суду органом  досудового слідства, свідчень, які дав Червінський та фактичних даних, наведених його захисниками на судових засіданнях і викладених у їх клопотаннях і апеляційних скаргах, а також отриманої мною інформації дають мені як слідчому (в минулому) підстави зробити наступні висновки:

 

1). Кримінальне провадження щодо Червінського Р. Г. за ознаками ч.5 ст. 426-1 ККУ було порушено без достатніх підстав.

 

2). Підозра Червінському Р. Г. у вчинені злочину, передбаченого ч.5 ст. 426-1 ККУ є надуманою і оголошена йому без достатніх незаперечних доказів.

 

3). Міра запобіжного заходу у вигляді тримання Червінського Р. Г. під вартою є незаконною, необгрунтованою і безпідставною. Вона обрана за надуманими мотивами і припущеннями.

 

Наголошую, що відповідно до ч. 1 ст. 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м’яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу.

 

Законних підстав (доказів) вважати, що Червінський Р. Г. може впливати на свідків, потерпілих, переховуватися чи ухилятися від слідства і суду НЕ МАЄ.

 

Проте 25 квітня 2023 року Шевченківський суд м. Києва обрав підозрюваному Червінському запобіжний захід у вигляді тримання від вартою на два місяці без права внесення застави.    

 

 

4). Ведення досудового розслідування одного епізоду надуманої підозри за  ч.5 ст. 426-1 ККУ і утримування  Червінського Р. Г. під вартою в продовж дев’яти  місяців свідчить про відсутність доказів його вини.

 

Я розслідував кримінальні справи щодо звинувачення цивільних посадових осіб у перевищенні службових  повноважень (так звані посадові злочини). Розслідування одного  епізоду такого злочину з одним підозрюваним забирає максимум півтора-два місяці. Після направлення таких справ до суду суддя розглядав їх по суті і виносив обвинувальний вирок максимум впродовж місяця. Як правило, з моменту порушення справи і до винесення вироку минало не більше трьох-чотирьох місяці.

 

Провадження у справі Червінського не завершене до цього часу, хоча воно було порушено понад 18 місяців тому (04.08.2020) за фактом нанесення росіянами ракетного удару по аеродрому «Канатове» в Кіровоградській області 23 липня 2022 року.

 

5). Навмисне незаконне неодноразове продовжування строків утримування Романа Червінського під вартою є грубим порушенням принципу верховенства права (ст. 8 Конституції) і Європейської конвенції з прав людини, ратифікована парламентом України 17 липня 1997 року (набрала чинності для України 11 вересня 1997 року).

 

У випадку з Червінським є ознаки «тортур» (ст.127 КК) і «катувань» (Конвенція ООН «Проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання» від 10 грудня 1984 року).

 

6). Тримання Червінського Р. Г. під вартою 9 місяців перетворено на ПОКАРАННЯ у вигляді позбавлення волі без обвинувального вироку суду.

 

7. Кримінальне переслідування бойового офіцера, патріота і захисника України Романа Червінського є незаконним і політично вмотивованим.

 

Причини незаконного переслідування Романа Червінського і можливі його наслідки я виклав у відкритому листі Президентові України Володимиру Зеленському.

 

Статтею 180 КПК України визначено, що ОСОБИСТА ПОРУКА полягає у наданні особами, яких слідчий суддя, суд вважає такими, що заслуговують на довіру,

письмового зобов’язання про те, що вони поручаються за виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов’язків відповідно до статті 180 цього Кодексу і зобов’язується за необхідності доставити його до органу досудового розслідування чи в суд на першу про те вимогу.

 

Мені, як поручителю, відомо у вчиненні якого кримінального правопорушення підозрюється Роман Червінський, передбачене законом покарання за його вчинення, обов’язки поручителя та наслідки їх невиконання, право на відмову від прийнятих на себе зобов’язань та порядок реалізації такого права.

 

З урахуванням зазначеного, звертаюся із цією заявою до Суду, якою інформую, що зобов’язуюся взяти підозрюваного Червінського Романа Григоровича, 02.12.1974р.н., який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.426-1 КК України, відомості внесені до ЄРДР за № 22022000000000408 від 04.08.2022р., на особисту поруку.

 

Готовий забезпечити його належну поведінку та явку до слідчого, прокурора чи суду за викликом і зобов’язуюся при необхідності доставити його в органи дізнання, досудового слідства чи в суд на першу про те вимогу.

 

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 177, 178, 180, 194 КПК України

 

ПРОШУ СУД обрати щодо Червінського Романа Григоровича, 02.12.1974р.н., запобіжний захід у вигляді особистої поруки або інший не пов’язаний з триманням під вартою.

 

Бути присутнім в суді не можу. Знаходжуся на півдні України в одній із областей.

 

Заяву направив на Е-пошту Київського апеляційного суду і захисникам Романа Червінського.

 

Прошу Суд і захисників зачитати мою заяву під час судового засідання і долучити її до матеріалів справи.

 

Честь маю!

 

 

Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО