Герої Небесної Сотні: у Києві відбулася хода на честь загиблих майданівців

18:25, 21.01.2024
Герої Небесної Сотні: у Києві відбулася хода на честь загиблих майданівців

У Києві відбулася хода на честь перших загиблих Героїв Небесної Сотні.

Після опівдня в Києві, у неділю 21 січня, відбулася хода на честь перших загиблих Героїв Небесної Сотні.

 

Як інформує УМ, про це повідомила Рубрика.

 

Ідучи маршрутом від Лядських воріт до вулиці Михайла Грушевського, родини полеглих, майданівці та небайдужі згадали події 10-річної давнини.

 

Нагадаємо, що в січні 2014 року в середмісті Києва тоді загинули перші мітингувальники, нині відомі як Герої Небесної Сотні.

 

Зранку 22 січня 2014 року смертельних поранень зазнали 20-річний Сергій Нігоян із Дніпропетровщини та 25-річний білорус Михайло Жизневський.

 

Поранений того дня 45-річний львів’янин Роман Сеник помер за кілька днів у лікарні.

 

Також 22 січня під Києвом виявили тіло викраденого напередодні львів’янина Юрія Вербицького зі слідами тортур.

 

За кілька днів померли майданівці Олександр Бадера та Богдан Калиняк.

 

Під час Революції Гідності Сергій Нігоян належав до Третьої сотні Самооборони Майдану, учасники якої у 2015 році започаткували акцію вшанування.

 

Учасники традиційної щорічної ходи запалили лампадки й поклали квіти до меморіальних дощок, присвячених Сергієві Нігояну, Михайлові Жизневському, Романові Сенику та Олександрові Бадері на вулиці Михайла Грушевського.

 

Також о 13:00 відбулося богослужіння біля пам’ятного знака на честь Сергія Нігояна (Європейська площа, вулиця Михайла Грушевського).

 

“Закликаємо згадати Героїв Небесної Сотні й віддати шану першим полеглим у боротьбі за наші незалежність та свободу“, - звернулися організатори ходи у дописі.

 

Організатори заходу: ГО “3 Сотня Самооборони Майдану”, ГО “Родини Небесної Сотні”, Національний музей Революції Гідності.

 

Нагадаємо, що на честь загиблих учасників Революції Гідності 2013—2014 років 20 лютого встановлено День Героїв Небесної Сотні.

 

Сім років тому цього дня відбулися зламні події, що визначили підсумок революції й змусили президента-диктатора Віктора Януковича втекти. Свої життя 20 лютого 2014 року віддали 48 учасників протесту; загалом у списках Героїв Небесної Сотні 107 осіб.

 

21 лютого 2014 року на Майдані Незалежності прощалися із загиблими напередодні революціонерами.

 

Назва Небесної сотні виникла за аналогією з основними структурними одиницями Майдану — сотнями. Цей вислів відразу почали активно використовувати ЗМІ; він з’явився в офіційних документах, що стосувалися подій Революції Гідності.

 

У тому ж 2014 році був заснований Орден Героїв Небесної Сотні; вулиці в десятках українських міст були перейменовані на честь полеглих.

 

Частина вулиці Інститутської в Києві, де 20 лютого 2014 року стався масовий розстріл протестувальників, тепер називається Алеєю Героїв Небесної Сотні.

 

У листопаді 2014 року звання Героя України надали 98 загиблим учасникам революції. Зараз Небесна сотня становить вже 107 осіб, четверо з них загинули на Донбасі в перші дні інспірованого Росією сепаратистського заколоту.

 

Визнано, що смерть першого Героя Небесної Сотні, Павла Мазуренка, настала 22 грудня 2013 року — його до смерті побили в Києві люди, одягнені в міліцейську форму.

 

Останній герой, Віктор Орленко, помер 3 червня 2015 роки від наслідків поранення, отриманого 18 лютого 2014 року в районі Будинку Профспілок.

 

Наймолодшому з героїв Назарію Войтовичу було 17 років, найстаршому, Івану Наконечному, 82 роки.

 

11 лютого 2015 року було опубліковано указ президента України Петра Порошенка. Він оголошував 20 лютого Днем Героїв Небесної Сотні “з метою увічнення великої людської, громадянської та національної відваги і самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави”.

 

20 лютого 2015 року на Майдані вперше пройшла акція-реквієм “Хвилина мовчання — нескінченність пам’яті”. У центрі столиці одночасно запалили десятки променів прожекторів, встановлених у місцях загибелі демонстрантів.

 

Як повідомляла УМ, Справи Майдану: судитимуть дев’ятьох з «чорної роти Беркуту».