Байден і Нетаньягу міркували про створення незалежної Палестинської держави

13:19, 20.01.2024
Байден і Нетаньягу міркували про створення незалежної Палестинської держави

Байден під час зустрічі з мерами міст США. (facebook.com/POTUS)

Президент США Джо Байден та прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу обговорювали можливі рішення для створення незалежної Палестинської держави під час телефонної розмови.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters у суботу.
 
Так, виступаючи перед журналістами після зустрічі з мерами міст США, Байден сказав, що Нетаньягу не проти всіх рішень про створення двох держав, і існує низка можливих варіантів, зазначивши, що деякі члени ООН не мають збройних сил.
 
Раніше Нетаньягу заявив, що заперечує будь-яку палестинську державність, яка не гарантує безпеку Ізраїлю.
 
"Ізраїль повинен мати контроль безпеки над усією територією на захід від річки Йордан. Це необхідна умова", — сказав він.
 
Журналісти запитали Байдена, чи змінить він умови надання допомоги Ізраїлю після того, як прем'єр Ізраїлю заявив, що не підтримує створення двох держав.
 
"Я думаю, ми зможемо щось придумати... Я думаю, є способи, якими це могло б спрацювати", — сказав господар Білого дому.
 
Офіційний Вашингтон зазначає, що Байден і Нетаньягу обговорили поточні зусилля щодо звільнення всіх заручників, утримуваних ХАМАСом.
 
Лідери також розглянули ситуацію в Газі та перехід до цілеспрямованих операцій, які дозволять збільшити надходження гуманітарної допомоги в регіон, зберігаючи при цьому військовий тиск на ХАМАС та його лідерів.
 
"Президент також обговорив своє бачення міцнішого миру та безпеки для Ізраїлю, повністю інтегрованого в регіон, та рішення про дві держави з гарантованою безпекою Ізраїлю", — зазначили у Білому домі.
 
Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен та інші офіційні особи США заявили, що тривалий мир неможливий без створення держави для палестинців.
 
Як повідомляла "УМ", днями сенатор Крістофер Кунс заявив у Давосі, що найкращим шляхом до миру на Близькому Сході є створення палестинської держави поряд з Державою Ізраїль.