Депортація українських дітей до рф: Херсонська ексчиновниця віддала рашистам автопарк «швидких»

11:16, 12.01.2024
Депортація українських дітей до рф: Херсонська ексчиновниця віддала рашистам автопарк «швидких»

Затримання Херсонської колаборантки під час намгання нею перетнути кордон на львівщині - хотіла виїхати до ЄС. (Фото: сайт СБУ)

Служба безпеки запобігла втечі з України ексчиновниці із Херсона, яка допомагала рашистам в окупованому місті.

 

Як інформує УМ, про це 12 січня повідомили на сайті СБУ.

 

Пособницю рф вдалося затримати на прикордонному пункті пропуску «Краківець» на Львівщині, коли вона намагалася виїхати до ЄС.

 

«За матеріалами справи, ця жінка була заступницею очільника Херсонського центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф.

 

Під час окупації обласного центру посадовиця ввійшла до керівного складу захопленої медустанови та передала загарбникам 24 автомобілі швидкої допомоги.

 

Для цього власноруч підписала відповідне «розпорядження» для видимості законності процедури.

 

 

Крім цього фігурантка сприяла рашистам у масовій депортації українських дітей. Їх вивозили на каретах швидкої з Херсонщини в Крим, а потім до росії», - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

Таким чином вони маскували незаконне вивезення неповнолітніх під виглядом переміщення медичного спецтранспорту.

 

Також командування окупаційних угруповань рф залучало швидкі для евакуації поранених загарбників з передової до військових шпиталів країни-агресора.

 

Крім того, напередодні звільнення Херсона російські війська переправили викрадені медавтомобілі на лівий берег р. Дніпро, де поставили їх «на баланс» адміністрації гауляйтера Сальдо.

 

«Після деокупації міста поплічниця ворога залишилась у Херсоні, де намагалася уникнути правосуддя, прикриваючись статусом «поза політикою».

 

Проте наприкінці літа 2023 року вона виїхала до Львова і оформила там собі соцвиплати як внутрішньо переміщена особа.

 

Згодом фігурантка вирішила втекти за кордон через пункт пропуску «Краківець», де її й затримали співробітники Служби безпеки та Національної поліції», - додали в СБУ.

 

При обшуках за адресами проживання фігурантки у Львові та Херсоні вилучено флеш-носії та документи із доказами злочинної діяльності.

 

Наразі їй повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору) та обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

 

Триває розслідування. Зловмисниці загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

 

Як повідомляла УМ, Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одного агента головного управління генерального штабу збройних сил росії (відомого як гру), який діяв у Запоріжжі.