Мінськ відправляє дітей з ТОТ України на навчання до білоруської армії

11:54, 11.01.2024
Мінськ відправляє дітей з ТОТ України на навчання до білоруської армії

Понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років були привезені до Білорусі з чотирьох українських регіонів, частково окупованих російськими військами, показало нещодавнє дослідження Єльського університету.

У Білорусі державне телебачення повідомило, що влада відправила групу дітей, яка нещодавно прибула з тимчасово окупованих Росією територій України, на тренування до білоруських військових, які навчали їх евакуації у разі пожежі.

 

Як інформує УМ, про це повідомило агентство AP.

 

Зазначається, що 35 дітей з окупованого Росією українського східного міста Антрацит було відправлено до білоруського Могильова. Там, як повідомив державний телеканал «Білорусь 1», їх навчали поведінці в екстремальних ситуаціях. Дітей розмістили у санаторії, ними опікуються співробітники міністерства з надзвичайних ситуацій країни.

 

На кадрах білоруського державного телебачення, оприлюднених у середу, видно, як українські діти носять російський прапор, нашитий на рукавах одягу. У програмі повідомили, що білоруські військові проводять для дітей «навчання з виживання в надзвичайних ситуаціях».

 

Українських дітей «піддають перевихованню та індоктринації», щоб зробити їх проросійськими, сказав АР Павло Латушко, колишній міністр культури Білорусі, який надав Міжнародному кримінальному суду докази ймовірної причетності Лукашенка до незаконної депортації українських дітей. За словами Латушка, є випадки, коли українських дітей вивозили до Білорусі, а потім до Росії, де їх віддавали на усиновлення.

 

Зауважимо, що за даними Єльського університету, понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років були незаконно вивезені до Білорусі з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

 

Депортація українських дітей стала причиною для видачі 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт уповноваженого президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової та самого російського диктатора Володимира Путіна.

 

Україна заявляє, що понад 19 тис. українських дітей були депортовані та/або примусово переміщені.

 

Як повідомляла УМ, депортованих дітей з України зустрічав особисто диктатор Лукашенко.