Уряд Туска домовляється з фермерами про розблокування кордону

11:30, 06.01.2024
Уряд Туска домовляється з фермерами про розблокування кордону

Фермери з руху «Ошукане село» продовжують блокувати кордон. (rp.pl)

Міністр сільського господарства й розвитку села Польщі Чеслав Секерський виїхав 6 січня до міста Жешув, де планує підписати угоду з представниками руху «Ошукане село».

 

Угода з фермерами має сприяти припиненню блокування пункту перетину кордону з Україною в Медиці.

 

Як інформує Україна молода, про це пише газета Rzeczpospolita в суботу.

 

Видання стверджує, що пан Секерський вирішив надати письмові гарантії виконання трьох вимог фермерів-протестувальників: надання субсидій на кукурудзу, гарантії не підвищення податків і дешеві кредити.

 

Зазначимо, що щодо субсидій Польща звернулась до Європейської комісії, аби отримати схвалення; скасування підвищення податку на 21% має затвердити польський Сейм; а гарантування кредитів забезпечать місцеві органи влади, які потім отримають компенсацію з держбюджету.

 

Публічно "Ошукане село" також вимагало поширити заборону на імпорт сільгосппродукції з України на додаткові продукти, такі як м’які фрукти, цукор, спирт, мед, яблучний концентрат, яйця та м'ясо птиці.

 

Хоча про схвалення частини вимог уряд Польщі повідомив аграріїв, ті вимагали письмових гарантій, і саме тому Секерський нібито поїде до Жешува в суботу для укладання угоди. Після цього фермери мають припинити блокаду.

 

Водночас джерела Rzeczpospolita стверджують, що міністр поки не ухвалив остаточного рішення.

 

Як повідомляла «УМ», фермери з "Ошуканого села" почали блокувати перехід у Медиці з 23 листопада цього року. 24 грудня вони заявили, що призупинять свою акцію протесту до початку січня. Вже 4 січня вони відновили блокаду.