Росія розгортає на фронті батальйон із українських полонених

08:20, 29.12.2023
Росія розгортає на фронті батальйон із українських полонених

Росіяни порушують усі правила ведення війни і відправляють українських військовополонених на фронт

Росіяни офіційно розгорнули на фронті батальйон, сформований з українських полонених, що є серйозним порушенням Женевської конвенції про військовополонених.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Інститут вивчення війни.

 

Відомо, що біля селища Урожайне на заході Донецької області в бойових діях уперше взяли участь бійці батальйону «Богдан Хмельницький», який сформований з українських військовополонених та підпорядкований формуванню "Каскад" "МВС" "Донецької народної республіки" (ДНР).

 

Днем раніше російські ЗМІ повідомляли, що батальйон завербував близько 70 українських військовополонених із виправних колоній у РФ та відправив їх на навчання, а на початку листопада доправив їх на захід Донецької області.

 

За оцінкою експертів ISW, використання українських військовополонених у батальйоні "Богдан Хмельницький" є ймовірним порушенням Женевської конвенції про військовополонених. Документ забороняє використання полонених у військовій діяльності на боці влади, яка їх захопила, а також стверджує, що "жоден військовополонений не може бути в будь-який час відправлений або затриманий у місцях, де він може піддаватися впливу вогню у зоні бойових дій".

 

Крім того, військовополонений не повинен "бути використаний на роботах, які є нездоровими або небезпечними за характером".

 

Розстріл українських військовополонених

Днями під час бойового зіткнення з українськими бійцями поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області окупанти взяли в полон  трьох українських захисників і розстріляли їх на місці.

 

Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

 

Страчені були військовослужбовцями 82-ї окремої десантно-штурмової бригади десантно-штурмових військ ЗСУ.

 

Як повідомляла УМ, слідчі встановили, що до розстрілу можуть бути причетні окупанти з 76-ої гвардійської десантно-штурмової дивізії РФ, відомої як "Псковська десантна дивізія".