Не довіз «Шахеди» з Ірану: тактична авіація знищила десантний корабель «Новочеркаськ»

09:38, 26.12.2023
Не довіз «Шахеди» з Ірану: тактична авіація знищила десантний корабель «Новочеркаськ»

Великий десантний корабель "Новочеркаськ" з масою "Шахедів " з Ірану на борту знищено в Феодосої.

У районі Феодосії великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ" знищили крилатими ракетами з тактичної авіації Повітряних Сил.

 

Як інформує УМ, про це 26 грудня повідомили в Повітряних силах у Telegram.

 

«Результат – "на ліцо"!», - зазначили в ПС.

 

Також повідомляється, що увечері 25 грудня і вночі 26 захисники збили 13 із 19 ворожих "Шахедів". Безпілотники росіяни запускали із районів Балаклава – Крим та Приморсько-Ахтарсь – РФ.

 

Повітряні сили зазначають, що в результаті протиповітряного бою знищили 13 ударних БпЛА "Shahed-136/131" у межах Одеської, Херсонської, Миколаївської та Хмельницької областей.

 

Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук підтвердив, що українські захисники підірвали в окупованій Феодосії російський великий десантний корабель "Новочеркаськ".

 

У свою чергу Керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк зауважила, що велика детонація корабля у Феодосії спричинена не просто пальним або боєкомплектом самого судна, припустивши, що це «був такий собі різдвяний подарунок повністю запакований». Таку думку вона висловила в ефірі телемарафону «Єдині новини».

 

«Очевидно, феєрична, вибухово феєрична, я б сказала, тому що дійсно вибух був потужний, детонація довготривала, пожежа масштабна. Отже, будемо ще очікувати уточнений даних, тому що проведена бойова робота - це половина справи. Далі треба буде зібрати вичерпну інформацію щодо її результатів. Поки що це все те, що наочно», - сказала Гуменюк, відповідаючи на запитання, яка нині обстановка в Феодосії, де ЗСУ знищили російський десантний корабель «Новочеркаськ».

 

Як вона зауважила, «зрозуміло, що така велика детонація спричинена не просто пальним або боєкомплектом самого корабля».

 

«Специфіка великих десантних кораблів у тому, що вони використовуються зараз ворогом фактично постійно як логістичні об’єкти, як транспортування важливих вантажів, те, що вони не можуть собі дозволити іншим способом. Пам’ятаємо, що у них є складнощі і з використання славнозвісного Керченського мосту, і й інших транспортно-логістичних маршрутів. Отже, цілком імовірно, що це був такий собі "різдвяний подарунок", повністю запакований», - додала Гуменюк.

 

Також вона повідомила, що «поки що немає інформації про відновлення сполучення (Керченським мостом - УМ.)».

 

«Так знаємо, що був перекритий, і знаємо, що дуже великі райони, не тільки навколо порту, оточені військами, і вони справді перебувають у певній паніці, напевно, і розгубленості, тому що дійсно таке ураження для них було сюрпризом», - сказала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

 

Окрім того, вона додала, що вже кілька діб поспіль не фіксується корабельне угруповання росіян у відкритому морі.

 

«Вони не виходять на бойове чергування. По-перше , і погода цьому не сприяла. Були потужні шторми - 5-6 балів, це для Чорного моря дійсно дуже велика сила моря, і тим не менше ми бачимо, що і ракетоносії вони не використовували довготривалий період - понад три тижні не виводили їх на чергування. Потім один був такий випадок, очевидно для проведення злагодження з тактичною авіацією, і дуже швидке заведення знову у пункт базування . Ми знаємо, що вони розосередили зараз свої кораблі по різних портах, по різних бухтах. У більшості зосереджені вони в Новоросійську. І ось така необачність із Феодосією, припускаючи, що достатньо далеко. Вони тепер знають, що далеко для нас, це недостатньо далеко», - сказала Гуменюк.

 

Як повідомляла УМ, українські Повітряні сили  змогли збити одразу п'ять ворожих літаків рф за кілька останніх днів завдяки