У ЄС прогнозують, що повернення Трампа може розвалити НАТО

21:23, 09.12.2023
У ЄС прогнозують, що повернення Трампа може розвалити НАТО

На фото: 45 Президент США Дональд Трамп

В Європейському Союзі існує серйозне побоювання, що другий президентський термін Дональда Трампа може фактично призвести до виходу Сполучених Штатів з НАТО.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The New York Times. 

 

У ЄС не знають, як поводитись з 45 президентом США Дональдом Трампом у разі його перемоги на виборах у 2024 році.Низка європейських політиків вважає, що прихід Трампа до влади може фактично "розвалити НАТО".

 

Декілька нинішніх і колишніх європейських посадовців, з якими поспілкувалися журналісти, заявили, що серед урядів їхніх країн зростає тривога. На їхню думку, повернення Трампа може означати не тільки відмову від допомоги Україні, а й "віддалення США від Європи і знищення НАТО".

 

"В Європі існує великий страх, що друге президентство Трампа призведе до фактичного виходу Сполучених Штатів з НАТО", – сказав Джеймс Ставрідіс, колишній головнокомандувач об'єднаних збройних сил Північноатлантичного альянсу з 2009 по 2013 роки.

 

У зв'язку з цим європейські посли і представники аналітичних центрів здійснюють таємні візити до соратників Трампа, щоб дізнатися про його наміри, пише видання.

 

На думку NYT, країни, які є "найбільш уразливими до нападу з боку Росії" намагатимуться завоювати прихильність Трампа за допомогою збільшення замовлень американської зброї або символічних кроків, спрямованих на його вихваляння.

 

Як повідомляла УМ, одразу після свого виїзду з Білого дому, Дональд Трамп зробив перший публічний виступ,  у якіому повторив конспірологічні заяви про фальсифікацію виборів, розкритикував політику Джо Байдена та натякнув на свою участь у президентських перегонах 2024 року.