Більше підтримуватимемо Україну, швидше закінчиться війна – Генсек НАТО

15:43, 03.12.2023
Більше підтримуватимемо Україну, швидше закінчиться війна – Генсек НАТО

Столтенберг: "Для України було б трагедією, якби президент Путін переміг".

Постійно підтримувати Україну в її оборонній війні проти російської агресії, незалежно від перебігу ситуації на полі бою повинні союзники по НАТО.

 

Як інформує УМ, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю німецькому громадському мовнику ARD.

 

"Я завжди з обережністю ставлюся до прогнозів щодо реальної ситуації на фронті, адже війна за своєю суттю непередбачувана. Єдине, що ми знаємо: чим більше ми будемо підтримувати Україну, тим швидше ця війна закінчиться", - сказав він.

 

За словами Столтенберга, "для України було б трагедією, якби президент Путін переміг", але це "було б небезпечно і для нас". "У наших власних інтересах забезпечити перемогу України", - наголосив генсек НАТО.

 

Він також відзначив значні здобутки України на полі бою за останні місяці.

 

"За останні місяці на фронті мало що змінилося. Українці змогли завдати великих втрат російським військам, атакуючи крилатими ракетами глибоко в тилу ворога, знищуючи літаки і гелікоптери. І вони змогли відтіснити російський Чорноморський флот назад у східну частину Чорного моря. Це означає, що тепер вони можуть тримати морський шлях відкритим для кораблів, які мають перевозити зерно з України через Чорне море. Так що це великі перемоги, навіть якщо вони не змогли посунути лінію фронту", - сказав Столтенберг.

 

Відповідаючи на питання, чи не боїться він того, що ситуація у подальшому може зміниться, генсек НАТО сказав, що "треба бути готовими і до поганих новин". "Війна має фази, але ми повинні підтримувати Україну і в добрі часи, і в погані. Це війна на виснаження, битва за ефективність, битва за логістику",- зазначив він.

 

Раніше генсек НАТО заявив, що українські військові вже здобули великі перемоги, зумівши витіснити російських окупантів з півночі, сходу та півдня та завдавши їм важких втрат.

 

Як повідомляла УМ, НАТО-Україна: у альянсі дали рекомендації щодо нагальних реформ.