Запобіжник від злочинців: в Україні сформовано реєстр засуджених за злочини стосовно дітей на сексуальному ґрунті

10:15, 30.11.2023
Запобіжник від злочинців: в Україні сформовано реєстр засуджених за злочини стосовно дітей на сексуальному ґрунті

Доступ до реєстру окрім правоохоронців та представників влади матимуть директори шкіл та дитячих садків.

Офіс Генерального прокурора завершив базовий етап наповнення Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи. Реєстр засуджених за злочини стосовно дітей на сексуальному ґрунті - має стати запобіжником від контакту зі злочинцями сформували в Україні.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Офісу генпрокурора.

 

До електронного реєстру внесено дані про всіх кривдників дітей, які вчинили злочини до його створення. Це — більш ніж 600 злочинців. При цьому реєстр містить інформацію не лише про засуджених осіб, але й про тих, чия судимість за такі злочини знята або погашена.

 

У реєстрі відборажені дані щодо прізвища, імені, по батькові засудженого, дати народження, місця проживання чи перебування, злочину, за який його засудили, дані про кримінальне покарання, фактично відбуте покарання та порушення правил адміністративного нагляду.

 

Доступ до реєстру окрім правоохоронців матимуть директори шкіл і садочків, керівники державних адміністрацій та голови органів місцевого самоврядування.

 

«Завдяки цій можливості вони зможуть убезпечити дітей від контакту з особами, які вчинили кримінальні правопорушення на сексуальному ґрунті», — зазначено у повідомленні.

 

Нагадаємо, що Центр демократії та верховенства права розробив онлайн-тест «Павутиння медіапростору: чи в безпеці ваша дитина?» на знання вимог медіазаконодавства щодо захисту дітей в інформаційному просторі. За його допомогою батьки, медійники та всі охочі зможуть перевірити: чи знають вони, який «недитячий» контент заборонений в етері, які є інструменти захисту дітей і що робити, коли ви зіткнулися з порушенням.

 

Як повідомляла УМ, набув чинності закон, який посилює відповідальність за злочини на сексуальному ґрунті та домашнє насильство.