Затримано російську агентку: коригувала удари дронів по Одесі

11:41, 28.11.2023
Затримано російську агентку: коригувала удари дронів по Одесі

Затримала російська посіпака. (Фото: Фейсбук СБУ)

Контррозвідка Служби безпеки України затримала в Одесі учасницю агентурної мережі Головного управління Генштабу Збройних сил Росії (відомого як ГРУ), яка передала ворогу десятки геолокацій, де базувалися підрозділи Збройних сил України.

 

Як інформує УМ, про це 28 листопада повідомили в СБУ у Фейсбуці.

 

У СБУ нагадали, що у серпні цього року викрили та повідомили про підозру двом іншим учасникам цієї агентурної мережі. Серед них – агент з оперативним псевдонімом Diezel та його дружина, яка була зв’язковою російського ГРУ і зараз переховується у Санкт-Петербурзі.

 

Тепер затримано третю фігурантку. За її координатами ворог завдавав прицільних повітряних ударів, насамперед із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed.

 

На фюзеляжах ворожих БПЛА загарбники робили надписи “від імені” прокремлівського Телеграм-каналу, який воєнна розвідка РФ використовує для вербування та співпраці з агентами.

 

Зловмисниця через анонімний чат у популярному месенджері підтримувала комунікацію з координатором агентурної мережі – кадровим співробітником 3-го оперативного відділу 316-го розвідцентру російського ГРУ Григорієм Івановим.

 

Після ударів по Одесі фігурантка звітувала куратору про наслідки.

 

Крім того, вона проводила дорозвідку поблизу інфраструктурних об’єктів обласного центру, які викликали зацікавленість у воєнної розвідки РФ.

 

Співробітники СБУ викрили розвідувально-підривну діяльність фігурантки і затримали її у власному помешканні.

 

За даними слідства, ворожою поплічницею виявилась місцева підприємиця, яку російське ГРУ дистанційно завербувало у червні цього року.

 

Слідчі СБУ повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

 

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення.

 

Як повідомляла УМ, на Харківщині агент фсб розвідував оборонні рубежі України на кордоні з рф.