Для угорської меншини заради шляху до ЄС виключень не буде - Стефанішина

10:03, 23.11.2023
Для угорської меншини заради шляху до ЄС виключень не буде - Стефанішина

Україна не буде робити виключення для угорської меншини.

Індивідуальні переговори Україна веде з країнами, чиї меншини живуть на її території, для виконання критерію Європейської комісії для відкриття переговорів про вступ із ЄС. Але "особливих виключень" для жодної меншини не буде.

 

Як інформує УМ, про це повідомила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

 

За словами Стефанішиної, той факт, що Будапешт "найголосніше кричить" про угорську нацменшину в Україні, "взагалі не означає, що в угорської меншини в Україні є якась особлива проблематика".

 

"Ми в такому самому діалозі, наприклад, з румунською стороною. Румунська меншина - одна з найбільших меншин в Україні. Так само Молдова визнала румунському національною мовою, тепер румунськомовне населення в Україні ще збільшиться. Але ми в діалозі і немає такого крику", - додала вона.

 

Урядовиця пояснила, що Україна змінить законодавство про нацменшини передусім з огляду на питання з освітнім процесом.

 

"Наш етап переходу на новий рівень законодавчого регулювання більш прогресивний. Він створить і ясність на місцях, тобто освітяни на місцях - у Закарпатській, в інших областях України - будуть мати більшу ясність стосовно організації навчального процесу", - розповіла Стефанішина.

 

Як відомо, 8 листопада Європейська комісія рекомендувала Європейській раді розпочати переговори про вступ до ЄС з Молдовою та Україною. Остаточне рішення про початок переговорів мають ухвалити лідери країн-членів на засіданні 14-15 грудня.

 

Як повідомляла УМ, Україна пропонує Угорщині компроміс щодо прав угорської меншини Закарпаття.