На Херсонщині росіяни прагнуть застосувати «запорізьку» тактику оборони

12:29, 18.11.2023
На Херсонщині росіяни прагнуть застосувати «запорізьку» тактику оборони

Сили оборони провели «серію успішних дій» на лівому березі Дніпра на Херсонському напрямку. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Російські загарбники намагаються створити багатошарову оборону у поточних оборонних операціях на окупованій частині Херсонщини за прикладом тактики, яку вони застосовують в західній частині Запорізькій області.

 

Як інформує Україна молода, таким є висновок експертів американського Інституту вивчення війни (ISW), зроблений на основі відкритих даних.

 

Зокрема, ISW звертає увагу на повідомлення української сторони, що російські війська мають «досить серйозну» лінію укріплень у Херсонській області, це і складні бліндажі, і сильно замінована територія. Наприклад, навколо Кринок (30 км на північний схід від Херсона та 2 км від річки Дніпро), де українські сили зараз утримують позиції.

 

«Російські війська не побудували (на Херсонщині – ред.) великих видимих оборонних укріплень, подібних до тих, які вони звели у західній частині Запорізької області перед початком українського контрнаступу, і, схоже, обрали більш переривчасті укріплення, розташовані подалі від лінії фронту.

 

Окремі фортифікаційні споруди, розташовані подалі від лінії фронту в Херсонській області, ймовірно, будуть повністю ефективними лише у тому випадку, якщо вони залишаться невидимими. Осінні та зимові погодні умови можуть виявити деякі приховані місця, оскільки листя та природний ґрунтовий покрив зникають», – зазначають експерти Інституту.

 

В ISW додають, що російському військовому командуванню, ймовірно, буде важко передислокувати боєздатне підкріплення для потужної відповіді на українські операції в Херсонській області в умовах оборони на заході Запорізької області та підтримання інших наступальних зусиль на сході України.

 

«Масштаб необхідних російських підкріплень значною мірою залежить від того, скільки зусиль українські сили докладуть на херсонському напрямку та наскільки вони просунуться», – вважають аналітики.

 

Водночас, як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, Сили оборони провели «серію успішних дій» на лівому березі Дніпра на Херсонському напрямку.

 

За даними українських військових, йдеться про диверсійні, рейдові та розвідувальні дії, виявлення шляхів логістичного постачання боєприпасів військами рф, розвідку місць розташування особового складу і техніки тощо.

 

За останню добу Сили оборони на лівобережжі Дніпра відбили 12 атак ворога та закріплюються на зайнятих рубежах, а також завдають вогневого ураження окупантам.

 

«В зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

 

Підрозділи морської піхоти разом з іншими складовими Сил оборони  надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра, де минулої доби відбили 12 атак ворога. Наші захисники закріплюються на зайнятих рубежах та завдають вогневого ураження окупантам», - інформують у Генштабі ЗСУ.

 

Як повідомляла "УМ", на лівому березі Херсонщини українські морські піхотинці закріпились на декількох плацдармах.