Хвороба миру: в армії Китаю немає генералів з бойовим досвідом

17:27, 17.11.2023
Хвороба миру: в армії Китаю немає генералів з бойовим досвідом

У Китаю не було досвіду війни, тому відсутність бойового досвіду у командирів називають хворобою світу

Китайська армія стикається з викликами, оскільки виявляється, що її структура не є гнучкою, а значна частина генералів не має власного бойового досвіду. Це стає примітним в контексті постійних заяв Китаю щодо Тайваню, адже відсутність практичного досвіду може вплинути на бойову ефективність китайських військ. 

 

Як інформує Україна молода, про це пише Bloomberg.

 

Журналісти видання спробували змоделювати гіпотетичне вторгнення армії КНР у Тайвань у 2027 році.

 

Вони зазначають, що армія Китаю є найчисленнішою в світі. За оцінками Пентагону, вона має понад 2,1 млн активних військових. Але ця армія не брала участі у серйозних бойових діях з часів китайсько-в'єтнамської війни у 1979 році.

 

Як наслідок, майже жоден китайський генерал не має бойового досвіду. Виключенням є лише 73-річний Джан Юсь, заступник голови Центральної військової комісії, якого було відправлено на фронт понад чотири десятиліття тому.

 

Відсутність бойового досвіду лідер Китаю Сі Цзіньпін та його генерали називають "хворобою миру".

 

"У Китаю не було досвіду війни, їх (військових. - Ред.) треба перевірити, перш ніж здійснювати щось на кшталт повномасштабного вторгнення у Тайвань", - сказав Лі Сяобін, директор Інституту Західної частини Тихого океану в Університеті Центральної Оклахоми, який раніше служив у китайській армії.

 

Також, як пише Bloombeg, китайська армія сильно підпорядкована "зверху вниз". Це ставить під загрозу здатність її командирів приймати швидкі рішення на місцях, коли умови на полі бою змінюються.

 

За словами експерта з питань китайської армії в Інституті миру США Ендрю Скобелла, Китай залишається більш зосередженим на "контролі", ніж на "командуванні", додавши, що наслідки цього можуть виявитися "виснажливими".

 

"Ця одержимість контролем означає, що армія не є гнучкою. Якщо ситуація на полі бою змінюється, наказ, який ви отримали кілька днів тому, може виявитися катастрофічно складним для виконання", - заявив Скобелл.

 

Як повідомляла УМ,  лідер КНР Сі Цзіньпін запевняє американців, що Китай готовий бути партнером і другом Сполучених Штатів. Він також пообіцяв, що КНР запросить 50 тисяч американських підлітків до себе на навчання і поверне великих панд до зоопарків США.