Україна пропонує єдині у світі інструменти оцінки збитків довкіллю та притягнення агресорів до відповідальності

12:19, 23.10.2023
Україна пропонує єдині у світі інструменти оцінки збитків довкіллю та притягнення агресорів до відповідальності

Україна зазнала катастрофічних екологічних збитків "завдячуючи" північним "братам-варварам".

Під час Форуму «United for Justice. United for Nature» міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець презентував проект Міжнародної довкіллєвої декларації.

 

У форумі взяли участь міністри довкілля - Німеччини, Чехії, Болгарії, Румунії, Молдови, Литви.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Урядовий портал.

 

За словами очільника Міндовкілля, документ має юридично закріпити статус Глобальної платформи з оцінки збитків довкіллю внаслідок війн, анонсованої Президентом Володимиром Зеленським на СОР27. Ініціатива знайшла відображення у пункті 8 Української Формули миру.

 

«Головна мета – на прикладі українських кейсів запропонувати універсальні рішення для всіх країн, які страждають від війн та збройних конфліктів. Ми пропонуємо – виробити єдині для всіх інструменти з оцінки збитків довкіллю та притягнення будь-якого агресора до відповідальності», - наголосив Руслан Стрілець.

 

За його словами, важливим треком тут є і закріплення поняття екоциду в системі міжнародного права. Вірю, що платформа – саме той майданчик, де нарешті можуть завершитися палкі дискусії, які сьогодні тривають в європейському парламенті з цього питання.

 

Крім того, напрацювання Платформи дозволять включити всі злочини росії проти довкілля до Міжнародного реєстру збитків, який започаткований у Рейк’явіку.

 

Розраховуємо, що багато наших партнерів приєднаються до документа. Перші відповіді очікуємо вже на конференції СОР28 у грудні.

 

«Декларація має стати тим документом, який сприйматимуть абсолютно всі країни, незалежно від того, в якому часовому або кліматичному поясі вони знаходяться. А ще довести будь-якому агресору: війна – це дорого, і не тільки з точки зору вартості військової техніки, а й з точки зору збитків навколишньому середовищу», - повідомив Руслан Стрілець.

 

Як повідомляла УМ, довкілля України зазнало шкоди від війни на трильйони гривень.