Справа Майдану: екскерівникам СБУ та співробітникам фсб повідомлено про підозру

10:34, 17.10.2023
Справа Майдану: екскерівникам СБУ та співробітникам фсб повідомлено про підозру

Екскерівництву СБУ повідомили про підозру у справах Майдану: серед фігурантів – шість генералів.

Організовували разом із відомством підготовку відеоматеріалів провокативного характеру та проживали в будівлях СБУ: екскерівництву Служби безпеки України та 20 співробітникам ФСБ рф повідомили про підозру у справах Майдану.

 

Як інформує УМ, про це повідомила  пресслужба на сайті Офісу Генерального прокурора.

 

"За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру колишньому Голові СБУ, його першому заступникові – керівникові Антитерористичного центру та начальникові Департаменту захисту національної державності СБУ у вчиненні за попередньою змовою групою осіб державної зради та порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111; ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 161 КК України)", – ідеться в повідомленні.

 

Крім того за 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111; ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 161 КК України було повідомлено про підозру і 20 співробітникам ФСБ рф.

 

Варто зауважити, що до підозрюваних увійшли:

 

генерал армії – екскерівник Служби безпеки президента рф, заступник Головнокомандувача внутрішніми військами;

генерал-полковник – начальник Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом ФСБ рф;

генерал-лейтенант – заступник начальника Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом ФСБ рф – начальник управління захисту конституційного устрою;

генерал-майор – перший заступник начальника управління захисту конституційного устрою служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом ФСБ рф;

 

генерал-майор – перший заступник начальника Департаменту оперативної інформації служби оперативної інформації та міжнародних зв’язків ФСБ рф;

генерал-майор – ексспівробітник Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом ФСБ рф, наразі – заступник начальника управління ФСБ рф у м. Москва та тощо.

 

 

Як зазначається в Офісі Генерального прокурора, у грудні 2013 року та лютому 2014 року тодішні керівники СБУ та ФСБ рф вирішили, що під виглядом іноземної делегації на територію нашої держави трьома групами мають прибути 20 співробітників ворожої спецслужби.

 

Так, спецагенти рф проживали в будівлях СБУ та за допомогою заздалегідь привезеної із собою спеціальної техніки організовували разом із відомством підготовку відеоматеріалів провокативного характеру.

 

"Вони створили YouTube-канал, на якому було розміщено 257 відеозаписів. У них дискредитувалися суспільно-політичні події в Україні та принижувалися українці як нація загалом. Ці відео згодом поширювалися у мережі інтернет та медіа. Про розміщення відеофайлів, а фактично про підривну діяльність щодо інформаційної безпеки України, екскерівництво СБУ звітувало своїм кураторам з фсб рф. У підтвердження скеровувало відповідні звіти-посилання про створені й опубліковані відеозаписи", – говорять у пресслужбі.

 

Слід додати, що під час досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які були вчинені на Майдані, слідство встановило безпосередній вплив спецслужб рф на колишнє керівництво СБУ, що здійснювався для проведення спільної підривної діяльності проти України та розпалювання національної ворожнечі й ненависті.

 

Як повідомляла УМ, Екскомбат «Беркуту» Ростислав Пацеляк арештований у справі вбивств активістів Майдану.