Президент Естонії пропонує поширити розширення ЄС на Україну

16:13, 07.10.2023
Президент Естонії пропонує поширити розширення ЄС на Україну

Президент Естонії закликав країни Європи усім разом допомагати Україні

Президент Естонії Алар Каріс в Португалії заявив, що розширення Європейського Союзу є історією успіху, яку варто розширити і на Україну. Таку позицію він висловив під час зустрічі президентів групи Аррайолуш. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Postimees.

 

За словами Каріса, Україна довела, що може реформувати країну навіть під час війни, тому необхідно зробити все, щоб допомогти Україні як у вступі до ЄС, так і в перемозі у війні.

 

"Ми всі разом повинні продовжувати допомагати Україні доти, доки це необхідно", – заявив Каріс.

 

На зустрічі глав держав обговорювалися слова Каріса про те, які зміни необхідні, щоб ЄС був готовий до чергового великого розширення.

 

"Естонія готова обговорювати реформи інститутів, політики і бюджету ЄС, які необхідні для єдності, розвитку та ефективного функціонування союзу в процесі розширення, в межах базових угод. Формула успіху розширення проста – країни-кандидати мають зробити свій внесок, а Європейський союз – свій. Це взаємопідтримуюча і взаємозалежна діяльність", - зазначив Каріс.

 

Президент Каріс наголосив, що важливо зберігати ЄС сильним і єдиним та дослухатися до побажань громадян під час розроблення плану дій. Він зазначив, що переважна більшість європейців хочуть сприяти сталому розвитку, знижувати споживання енергії та боротися з інфляцією.

 

Каріс також закликав до пильності в період виборів до Європарламенту – слід побоюватися тих, хто пропонує прості рішення складних проблем. Каріс також висловив тверду впевненість у тому, що ЄС має ставити освіту в центр свого існування. За словами президента, освічені люди критичніше ставляться до популізму і кампаній з дезінформації. 

 

Як повідомляла УМ, Україна отримала підтримку та солідарність від країн Європейського союзу під час нещодавнього засідання Ради міністрів закордонних справ. Це є важливим сигналом для російського президента Путіна, який показує, що спільнота країн від Дубліна до Кишинева стоїть на стороні України у питанні оборони її суверенітету та територіальної цілісност