Україна запровадить ще 200 стандартів НАТО до кінця року

15:58, 03.09.2023
Україна запровадить ще 200 стандартів НАТО до кінця року

Запровадження стандартів НАТО у складові сектору безпеки та оборони є одним із пріоритетних завдань для нашої держави на шляху до Альянсу.

До кінця року планується запровадити ще близько 200 стандартів НАТО, а наразі в Силах безпеки та оборони України вже запроваджено 287 стандартів Північноатлантичного альянсу.

 

Як інформує УМ, про це міністр оборони Олексій Резніков розповів українським ЗМІ.

 

Він зазначив, що загалом існує понад 1200 стандартів Організації Північноатлантичного договору.

 

“У Силах безпеки та оборони України запроваджено 287 стандартів НАТО. Це – майже чверть від загальної кількості. З них: 174 – в межах Цілей партнерства Україна-НАТО (першочергові стандарти Альянсу), 113 – ініціативні”, - зазначив Резніков.

 

Водночас він заявив, що кількість впроваджених стандартів не є визначальним фактором під час ухвалення політичного рішення щодо євроатлантичної інтеграції держави. За словами міністра, більшість держав-членів у середньому мають приблизно 30% впроваджених стандартів від загальної кількості.

 

“За цим показником (впроваджених стандартів - УМ.) Україна посідає перше місце серед держав-партнерів НАТО та навіть перевищує показники деяких держав-членів. До кінця 2023 року прийнято до виконання та планується запровадити ще близько 200 стандартів. А є певні стандарти, які нам і не потрібно впроваджувати. Наприклад, стандарт щодо якості питної води для забезпечення війська - у нас він вищий, ніж у країнах НАТО”, - зауважив очільник МОУ.

 

Він назвав три пункти, які будуть визначальними у процесі інтеграції України в НАТО. Перший передбачає наявність цивільного-демократичного контролю над Збройними силами - як у вигляді законодавства, так і у вигляді реально побудованої інфраструктури. Другий - це зрозумілі, прозорі, транспарентні, відповідальні процедури забезпечення ЗС починаючи від закупівель. Нарешті, третій - спільне планування операцій.

 

“Якщо країна відповідає цим трьом критеріям - вона стає країною НАТО”, - підкреслив Резніков.

 

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

 

У липні 2023 року у Вільнюсі відбувся саміт Північноатлантичного Альянсу, під час якого лідери країн НАТО оприлюднили підсумкове комюніке, в якому зазначається, що майбутнє України – в НАТО, і держава отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови. Також було оголошено про створення Ради Україна-НАТО, скасовано План дій щодо членства в Альянсі.

 

Окрім того, лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту Спільну декларацію про підтримку України.

 

Як повідомляла УМ, Україна очікує від наступного саміту НАТО ще більшої результативності.