Роботи на монументі «Батьківщина-Мати» завершать до 23 серпня — Мінкульт

13:33, 16.08.2023
Роботи на монументі «Батьківщина-Мати» завершать до 23 серпня — Мінкульт

Українці жартують, що поруч з монументом Батьківщини-мати варто звести монумент батькові-Бандері. (Фото з відкритих джерел)

Завершити монтажні роботи над проєктом «Тризуб Батьківщини» в уряді планують до Дня Державного прапора України 23 серпня.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

 

За даними міністерства, будівельники вже зашили площину щита металом. Наразі тривають роботи зі зварювання пластин щита і тризуба. У Мінкультури зазначили, що етапи робіт виконують за графіком.

 

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв наголосив на важливості того, щоб роботи були якісними та відповідали нормам будівельного законодавства.

 

 

«Україна продовжує долати негативні наслідки комунізації та русифікації», — додав він.

 

У липні 2022 року в «Дії» завершилось ініційоване Мінкультом опитування щодо можливої заміни радянського герба на щиті монумента «Батьківщина-мати» в Києві. З-поміж майже 800 тисяч українців, 85% опитаних виступили за заміну серпа й молота тризубом.

 

У липні 2023 року Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на заміну радянського герба.

 

Ткаченко зазначив, що вартість проєкту становитиме 28 мільйонів гривень. За його словами, це значно менше, ніж прораховували раніше. Гроші зібрали виключно від великого бізнесу, не беручи з бюджету.

 

Так, сам тризуб планували виготовити з двох типів металу: нержавіючої сталі Метінвесту завтовшки 1,7 мм і сталі закордонного виробництва завтовшки 1,5 мм.

 

Проте згодом у Мінкульті повідомили, що тризуб виготовлять з європейського металу, оскільки сталь, яку надав металургійний комбінат «Запоріжсталь» для виготовлення частини «Тризуба Батьківщини», не відповідає технічним вимогам.

 

Водночас у «Запоріжсталі» не погодилися з висновками Мінкульту. Підприємство наголосило, що готове провести незалежну експертизу щодо якости сталі.

 

Зрештою зранку 6 серпня на монументі «Батьківщина-мати» в Києві замість демонтованого радянського герба встановили український герб.

 

Як повідомляла УМ, Тризуб перемагає: 102-метрова скульптура у Києві нарешті позбулася радянського символу.