У Києво-Печерській лаврі поліція оточила забарикадовані корпуси

10:53, 15.08.2023
У Києво-Печерській лаврі поліція оточила забарикадовані корпуси

У Києво-Печерській лаврі працює поліція: замки на дверях зламали, фанати УПЦ МП забарикадувалися.

Столична поліція від ранку 15 серпня забезпечуватиме роботу представників Мінкульту та спробує допомогти прихильникам УПЦ МП покинути корпуси Києво-Печерської лаври.

 

Як інформує УМ, про це 15 серпня повідомила речниця поліції з Печерського управління Оксана Тищенко та соцмережі.

 

Із самого ранку вівторка 15 серпня під стінами Києво-Печерської лаври неспокійно. Сьогодні тут запланована перевірка представниками Мінкульту відразу декількох корпусів святині, у яких напередодні забарикадувалися фанати УПЦ МП. Поліція вже прибула на місце подій і намагається забезпечити правопорядок та доступ до приміщень.

 

Тищенко підтвердила, що правоохоронці працюватимуть над тим, щоб у ході перевірки панував порядок й не було сутичок. Також вона спростувала поширену у ЗМІ інформацію про те, що замки на дверях корпусів зламали правоохоронці.  Тищенко пояснила, що поліція оточила Лавру, працює перевірка Мінкульту.

 

 Як відомо, сьогодні планується перевірка  54, 57, 58 корпусів Києво-Печерської лаври. Там напередодні забарикадувались монахи та парафіяни УПЦ МП. Їхнє перебування у стінах Лаври суд визнав незаконним.

 

Історія із виселенням з Києво-Печерської Лаври московських попів триває не перший місяць. Перевірки Мінкульту виявили численні порушення, які здійснили російські ченці за час проживання у святині. Епопея з їхнім виселенням триває досі.

 

Приміром, нещодавно невідомі особи забарикадувались у Києво-Печерській Лаврі. Їх вдалось вивести, але вони знову повернулись, цього разу з російськими попами.

 

Керівництво Національного заповідника Києво-Печерська Лавра з 11 серпня, закрило територію Нижньої Лаври для відвідин. Комісія Мінкульту намагається  повернути державі всі корпуси святині. Це відбувається згідно із рішенням Господарського суду міста Києва, який зобов’язав чоловічий монастир УПЦ (МП) повернути Національному заповіднику Києво-Печерська лавра 79 об'єктів Нижньої лаври на території пам’ятки.

 

УПЦ МП не хоче залишати Києво-Печерську Лавру і щодня влаштовує тут показові сутички, штовханину, молитви з криками.

 

Нагадаємо, що раніше обіцяли –майно Києво-Печерської лаври повернуть державі.

 

Як повідомляла УМ, Лавра в облозі: у трьох приміщеннях заповідника забарикадувалися сторонні особи.