Лід скрес: Байден дав «добро» іншим країнам на навчання українських пілотів на F-16

09:55, 09.08.2023
Лід скрес: Байден дав «добро» іншим країнам на навчання українських пілотів на F-16

Процес навчання українських пілотів на винищувачах F-16 постійно відкладався хоча мав розпочатися ще кілька місяців тому.

Навчати українських пілотів на американських винищувачах F-16 президент США Джо Байден нарешті дозволив іншим країна, проте в Пентагоні не розголошують, або досі не отримали кінцевий план тренувань від європейських союзників.

 

Як інформує УМ, про це на брифінгу сказала речниця Пентагону Сабріна Сінгх.

 

На брифінгу журналіст спитав, на якій зараз стадії затвердження плану навчань для українських пілотів з боку США. Він згадав про статтю видання Politico за 4 серпня, у якій йшлося, що Повітряні сили ЗСУ визначили першу групу з 8 пілотів і вона готова до навчання.

 

Речниця Пентагону Сабріна Сінгх відповіла: «Як вам відомо, провідну роль у навчанні відіграють Данія та Нідерланди. Президент вже дав зелене світло на проведення і підтримку навчання, але я просто не маю жодних додаткових оновлень щодо підготовки конкретних пілотів».

 

Нагадаємо, що 16 травня 2023 року Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, які навчатимуть українських пілотів літати на західних винищувачах четвертого покоління, зокрема на F-16. До коаліції увійшли 11 країн. Очікується, що Данія та Нідерланди стануть першими країнами, які почнуть готувати пілотів.

 

Байден, за даними медіа, ще у липні на саміті лідерів G7 казав союзникам, що схвалив навчання українських пілотів на F-16. Очікувалося, що вони стартують найближчими тижнями.

 

2 серпня CNN писало, що країни Європи досі не передали США кінцевий план, тому є пропозиції відправити пілотів на навчання в США на авіабазу в Арізоні.

 

Варто додати, що підготовка до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16 уповільнюється через те, що деякі країни бояться провокувати Росію. У питанні надання Україні бойових літаків російська політика залякування Заходу показала неабияку ефективність.

 

Про це розповів колишній верховний командувач об'єднаних сил НАТО в Європі, генерал США у відставці Філіп Брідлав в інтерв'ю виданню "Голос Америки". На його думку, більше за все гальмують процес передачі F-16 у Вашингтоні.

 

"Багато країн готові, наші європейські союзники вже готові, вони поділились своїми планами й готові починати. Я думаю, що основне уповільнення цього процесу відбувається всередині моєї країни, в нашій столиці. Є стриманість щодо швидких дій через побоювання, що пан Путін може спричинити певні важливі події. Як я вже казав багато разів, ситуація з F-16 – це якраз той випадок", – сказав Брідлав.

 

Як повідомляла УМ, навчання на F-16 готові розпочати 8 українських пілотів.