На острові Джарилгач палає вже 5 днів найцінніша степова ділянка

15:15, 05.08.2023
На острові Джарилгач палає вже 5 днів найцінніша степова ділянка

На цій ділянці острова Джарилгач зосереджена основна частина всіх степових екосистем острова. (facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup)

Найцінніша степова ділянка в Джарилгацькому національному природному парку палає протягом 5 днів на окупованому острові, що поблизу міста Скадовськ Херсонської області.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Українська природоохоронна група – UNCG в суботу.

 

«З перших днів повномасштабного вторгнення Джарилгач перебуває в окупації. Забезпечити його збереження спеціальна адміністрація національного парку не може.

 

Ділянка, що горить протягом 5 днів, - зона абсолютної заповідності у національному парку, де обмежене навіть відвідування людьми», - повідомляють активісти.

 

І зазначають, що саме на цій ділянці острова Джарилгач зосереджена основна частина всіх степових екосистем острова (решта території в різній мірі заболочена або періодично підтоплюється) та популяції всіх рідкісних степових тварин, які є на острові.

 

Також тут концентрується найбільша кількість копитних, що мешкають на Джарилгачі.

 

Ця ділянка отримала охоронний статус як заказник ще в 1974 році, за 35 років до створення національного парку.

 

«Без сумніву, пожежа, яку ніхто навіть не намагається загасити, принесе колосальні втрати біорізноманіттю острова», - констатують активісти UNCG.

 

Як повідомляла "УМ", у травні російські загарбники зʼєднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області, засипавши переправу до острова піском у районі селища Лазурне.  Сам природоохоронний острів росіяни використовують як навчальний полігон мінометників.