Ігор Гіркін-Стрєлков затриманий за екстремізм

16:09, 21.07.2023
Ігор Гіркін-Стрєлков затриманий за екстремізм

Терориста Гіркіна затримали у Москві

Активного прихильника війни проти України і критика влади РФ Ігоря Стрєлкова (справжнє прізвище Гіркін), відомого після 2014 року, затримали силові структури. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила дружина Стрєлкова в його Телеграм- каналі.

 

У п'ятницю, 21 липня, співробітники правоохоронних органів затримали Ігоря Стрєлкова. Повідомляють, що силовики забрали його  з дому близько опівдні. У його квартирі співробітники Слідчого комітету проводять обшук.

 

За попередніми даними, затримання здійснювали за заявою колишнього найманця групи "Вагнер".

 

У Telegram Стрєлкова з'явилося повідомлення його дружини Мирослави Регінської. Вона повідомила, що не була вдома, коли туди приїхали представники Слідчого комітету. Зі слів консьєржа, Стрєлкова вивели з дому під руки.

 

“Від друзів мені вдалося з'ясувати, що моєму чоловікові висунуто звинувачення за статтею 282 КК РФ (екстремізм)" ,— повідомила дружина Стрєлкова. 

 

Водночас у ГУР Міноборони України вважають, що затримання російського терориста Гіркіна-Стрєлкова свідчить про те, що ситуація у Кремлі загострюється і починається внутрішнє протистояння серед представників диктаторського режиму.

 

"Пушкін дописався, Гагарін долітався, а Гіркін договорився. Це хороші новини. Там банка з павуками продовжує активно рухатися. Ми можемо бажати успіхів усім учасникам процесу", - заявив представник ГУР Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

 

За його словами, подібні процеси всередині Кремля раніше відбувалися у більш прихованій формі, але після спроби заколоту засновника приватної військової компанії "Вагнера" Євгена Пригожина вони "дедалі більше почали виходити назовні".

 

І додав, що особливість режиму путіна у тому, що "на Москву йшов і збивав літаки Пригожин, а затримують Гіркіна".

 

"Питання не в самому Гіркіні. Він і до цього не діяв як самостійна фігура. Значить, мешканці веж Кремля переходять в активну фазу внутрішнього протистояння. І тут точно можна сказати, що далі буде", - додав Юсов.

 

Зауважимо, що 20 липня Стрєлков у своєму Telegram-каналі написав , що найманцям групи "Вагнер" нема чим хвалитися: втрати у війні проти України – "в 3/4 особового складу (з 78 тисяч – убито 22 + 40 тисяч поранених)".

"Та за такі "Піррові перемоги" (які не мають, до того ж, ще й жодного стратегічного значення) в рядові командирів треба розжалувати. Повна професійна неспроможність", – обурився він.

 

18 липня Стрєлков у своєму Телеграмі образив Володимира Путіна, написавши, що "23 роки на чолі країни перебувала нікчема, яка зуміла "пустити пил у вічі" значній частині населення", і хоча він зараз – "останній острівець легітимності та стійкості держави", але "ще 6 років при владі цього боягузливого нездари країна не витримає".  На думку Стрєлкова, Путіну слід "забезпечити передачу влади комусь по-справжньому дієздатному і відповідальному".

 

Ігор Гіркін-"Стрєлков" – колишній ФСБшник, який у 2014 році брав активну участь у боях за Слов'янськ і в захопленні влади в Донецьку. Він яро підтримує війну, але критикує військово-політичне керівництво. 1 квітня 2023 року Гіркін-Стрєлков разом із Павлом Губарєвим і Максимом Калашниковим створив "Клуб розсерджених патріотів".

 

Сам Стрєлков заочно засуджений окружним судом Гааги до довічного ув'язнення. Його було визнано винуватцем аварії малайзійського Boeing у серпні 2014 року. Суд заявив, що Ігор Гіркін та двоє його підлеглих «винні у вбивстві 298 разів».

 

Як повідомляла УМ, 10 років буцегарні отримав особистий інформатор терориста Стрєлкова.