Зеленський візьме участь у саміті НАТО у Вільнюсі – Столтенберг

15:28, 10.07.2023
Зеленський візьме участь у саміті НАТО у Вільнюсі – Столтенберг

Столтенберг та Науседа під час зустрічі у Вільнюсі. (nato.int)

Генсек НАТО Єнс Столтенберг офіційно підтвердив участь президента України Володимира Зеленського у саміті Альянсу у Вільнюсі.

 

Як інформує Україна молода, про це Столтенберг сказав на пресконференції з президентом Литви Гітанасом Науседою у Вільнюсі, передає сайт НАТО в понеділок.

 

На його думку, цей саміт має наблизити Україну до НАТО.

 

«Ми оновимо наші політичні зв’язки. Президент Зеленський приєднається до нас на інавгураційному засіданні Ради Україна-НАТО», – заявив генсек Альянсу.

 

Він додав, що у НАТО очікують, що просування України до Альянсу навіть може бути без аспектів ПДЧ. Запрошення ж союзники можуть надати тоді, коли узгодять, що умови членства України відповідають необхідним потребам.

 

«Країни-члени розглянуть прагнення України бути членом у НАТО і місце майбутнє України, звичайно, в НАТО. Я очікую, що ми узгодимо, що просування навіть може бути без аспектів ПДЧ. І ми надамо відповідне запрошення Україні та приєднання до Альянсу, коли члени НАТО узгодять, що умови відповідають необхідним потребам», - сказав Столтенберг.

 

За словами генсека, союзники "посилять підтримку України, щоб наблизити її до НАТО". Для цього країни-члени будуть тісніше співпрацювати. Також рішення стосуватимуться того, щоб наблизити Україну ближче до членства в Альянсі, включаючи багаторічний пакет підтримки, перехід ЗСУ від радянського обладнання до обладнання стандартів НАТО.

 

«Ми забезпечимо повну взаємосумісність ЗСУ з країнами-членами НАТО. Також включаємо підтримку в розмінуванні, паливно-мастильних матеріалів, медобладнанні», - підкреслив Столтенберг.

 

Як повідомляла «УМ», країни-члени НАТО досягли консенсусу щодо скасування Плану дій щодо членства для України на шляху до вступу в Альянс.   Таке рішення ухвалено після тривалої дискусії держав-членів.