Україна заслуговує бути членом НАТО – Ердоган

09:44, 08.07.2023
Україна заслуговує бути членом НАТО – Ердоган

Турецький та український президенти під час пресконференції

У Стамбулі на пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським турецький президент Реджеп Таїп Ердоган підтримав членство України в Північноатлантичному Альянсі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє агентство Anadolu.

 

Під час візиту Зеленського до Туреччини лідери порушували питання майбутнього членства України в НАТО.

 

"Україна, без сумніву, заслуговує на членство в НАТО", – заявив у своєму виступі турецький президент.

 

Він підкреслив роль Туреччини в підтримці територіального суверенітету й цілісності України, а також у посередництві між Києвом і Москвою під час активної фази війни.

 

«Я хотів би скористатися цією можливістю, щоб ще раз наголосити на тому, на чому я завжди наполягав: у справедливого миру немає тих, хто програв. Незважаючи на розбіжності в розумінні між сторонами, ми щиро прагнемо повернутися до пошуку миру якнайшвидше»,– вважає Ердоган.

 

Своєю чергою президент України на пресконференції зазначив, що в контексті співпраці в межах НАТО, зокрема підготовки до саміту у Вільнюсі, порушив питання щодо запрошення України до членства в Альянсі.

 

«Був радий почути, що президент Туреччини сказав, що Україна заслуговує стати членом НАТО»,– зауважив Зеленський.

 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи.  Водночас він не став розкривати  зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України. 
 

Як повідомляла УМ, новообраний  на другий термін Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у середу, 7 червня, провів телефонну розмову з українським візаві Володимиром Зеленським. Під час розмови лідери обговорили розвиток подій у російсько-українській війні.