На супутникових знімках видно пересихання чотирьох Каховських зрошувальних каналів

10:03, 22.06.2023
На супутникових знімках видно пересихання чотирьох Каховських зрошувальних каналів

BBC Verify спостерігала за чотирма входами в канал за допомогою супутникових зображень, і до 15 червня всі були відключені, оскільки рівень води у водосховищі продовжував падати. Подальші зображення показують, що резервуар, який раніше містив 18 куб (Фото: ВВС)

Без води залишилися чотири системи зрошувальних каналів саме через руйнування греблі Каховської ГЕС.

 

Як інформує УМ, про це 22 червня пише ВВС.

 

До початку вторгнення вони живили водою 5,8 тисячі квадратних кілометрів полів, на яких вирощували близько двох мільйонів тонн зерна на рік.

 

За словами Інбала Беккер-Решефа, програмного директора NASA, багато територій нижче за течією водосховища спочатку були затоплені після руйнування дамби, але довгостроковою проблемою, яка постане перед виробництвом продуктів харчування, буде втрата водопостачання через пересихання великих систем каналів.

 

«[Канали] переважно зрошують літні культури… як-от кукурудзу, соєві боби, соняшник. Але вони також зрошують пшеницю, яка є озимою культурою, а потім багато овочів і фруктів, як-от дині», — сказала вона.

 

Після підриву росіянами Каховської ГЕС вода відступила від берегів водосховища на 1 300 — 1 600 метрів. Дніпро практично повертається у своє русло, в якому він був 70 років тому.

 

Як повідомляла УМ, Магія Великого Лугу: підривом Каховської ГЕС рашисти воскресили енергію козацьких переказів.