Райцентр Василівка на Запоріжжі бомблять «Градами», у Токмаку запеклі бої

15:17, 01.03.2022
Райцентр Василівка на Запоріжжі бомблять «Градами», у Токмаку запеклі бої

Запоріжці готуються до оборони своїх міст. (zoda.gov.ua)

Райцентри Токмак, Мелітополь та Василівка є найбільшими точками напруги на мапі боротьби з російськими загарбниками у Запорізькій області станом на вівторок, 1 березня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух у вівторок.

 

Загалом ситуація в області оцінюється як напружена через перегрупування російських окупаційних військ.

 

Розповідаючи про ситуацію в області станом на 1 березня, голова обладміністрації зазначив:

 

"Зараз ідуть бої у Василівці. Місто бомблять з учорашнього дня, вже майже добу. Бомблять "Градами". Тож ситуація дуже складна і важка. Люди у сховищах. Гадаю, переможемо, витримаємо.

 

За даними джерел «УМ» в самому місті, о 9.00 ранку російські військові обстріляли подвір'я Василівської школи №1. Внаслідок обстрілу двоє людей отримали тяжкі поранення.

 

Також тривають бої за шахтарське місто Дніпрорудне Василівського району. 

 

Також дуже складна ситуація в сусідньому районі – Токмацькому.

 

"Кілька разів техніка їздить дорогами, відбуваються бойові зіткнення. Потім вона знову проїжджає скрізь міста, але не зупиняється. Стоїть в полях, за містами, на фермах. В Токмак загарбники заходили вже кілька разів, кілька разів відбувалися зіткнення, є загиблі. Понад доби там відключена електрика, немає зв’язку. З владою періодично виходимо на контакт. Сформували РЕСівські підрозділи електриків. які ведуть відновлення ліній", – зазначив керівник Запорізької області.

 

Водночас, в окупованому Бердянську загарбники розташувались в будівлі місцевої ради. Влада з цієї будівлі пішла і розмістилася в іншому приміщенні, де організувала роботу повністю усіх служб.

 

«Служби працюють, Бердянськ на зв’язку. Наростають гуманітарні проблеми – нестача продуктів харчування, бо в мережах завершуються запаси. Нестача медичних засобів, кисню для хворих на коронавірус, що перебувають в лікарнях. Проблеми є, але українська влада там працює і контролює всю соціальну ситуацію.

 

В Мелітополі також влада є, але ситуація складна, деякі заклади не під контролем української влади. Там так само розміщені підрозділи російських військових, які виконують завдання із захоплення влади та прийняття управлінських рішень в межах міста.

 

Енергодар тримається. Вчора там робили барикади, не дали можливості заїхати в місто окупантам. Атомна станція працює, ситуація стабільна. Є певні проблеми, які оперативно вирішуються», - сказав пан Старух.

 

 

Він також повідомив, що в області зафіксовано перші факти мародерства.

 

«Ми це обговорили з поліцією. Я хочу всіх попередити, що за законами військового часу всі мародери будуть розстрілюватися на місці. Команда відповідна надана всім, хто має на це право. Зараз не час вносити додаткову смуту, для того щоб займатися індивідуальним спасінням. Зараз ми всі об’єдналися для того, щоб вирішувати завдання оборони, завдання забезпечення життєдіяльності нашого міста, нашої області і нашої країни», - підсумував керманич області.

 

 

Як повідомляла «УМ», мер Мелітополя Іван Федоров вважає, що місто окуповано лише тимчасово.

 

Тоді як мешканці окупованого міста Куп'янськ Харківської області, де мер перейшов на бік російських загарбників, влаштували мітинг за Україну 1 березня.