Директор харківського коксохіму «Новомет» потрапив під слідство: що сталося

21.09.2021

Боротьба з так званим «коксохімом», що отруює місцевих жителів небезпечними викидами, розпочалася вже давно.

 

Харків’яни, які живуть поблизу заводської труби, не раз писали петиції, влаштовували пікети і навіть перекривали дорогу.

 

Проте їхній крик душі залишався без дієвої реакції влади. Мізерні, а часом просто смішні штрафи, що виписувалися періодично адміністрації архаїчного заводу, не вплинули суттєво на її поведінку.


І ось нарешті Новобаварська окружна прокуратура Харкова направила до суду обвинувальний акт стосовно директора цього підприємства за свідоме ігнорування природоохоронного законодавства.

 

Як повідомив керівник прокуратури Володимир Купріянов, у ході досудового розслідування встановлено, що очільник «Новомету» був достовірно обізнаним про відсутність відповідних дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

 

Але, незважаючи на це, у період із січня по вересень 2020 року, організував виробництво коксу і кам’яновугільної смоли. Це призвело до наднормативних викидів в атмосферу забруднюючих речовин і матеріалів.


Суму завданих збитків уже порахували фахівці інституту судових експертиз ім. Бокаріуса. Вона перевищила 3 мільйони гривень. Санкції статті, за якою судитимуть обвинуваченого, передбачають кілька видів покарання.

 

Йдеться про штраф від 1 тис. 800 до 3 тис. 600 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян. А також позбавлення волі на три роки із забороною обіймати певні посади протягом аналогічного терміну.


До речі, у вересні минулого року за цю ж провину «Новомет» був оштрафований на 272 гривні. Тоді глава Державної екологічної інспекції Андрій Мальований назвав цю суму мізерною. Він запевнив, що його відомство підрахує завдані збитки і подасть позов до суду з вимогою закрити підприємство взагалі. Але поки що йдеться лише про санкції щодо керівника заводу, та й ті у підсумку можуть виявитися несуттєвими.


Днями пресслужба «Новомету» поширила інформацію про деякі зміни на виробництві.

 

«На заводі тривають роботи з модернізації технологічних процесів, — йдеться у повідомленні. — Наразі триває поетапна модернізація аспіраційної установки у коксосортувальному відділенні коксового цеху. Завершення розпочатих робіт заплановане на жовтень. Наступним етапом запланована модернізація біохімічної установки очистки води, що використовується на виробництві».

 

Тобто протести місцевих жителів таки не минули безслідно, але чи стане повітря справді чистішим після проведеної реконструкції, покаже час.

 

Лариса САЛІМОНОВИЧ
Харків