ПЦУ запустила мобільний додаток для вірян «Моя Церква»

21.09.2021
ПЦУ запустила мобільний додаток для вірян «Моя Церква»

Як зазначають у ПЦУ, мобільний застосунок розробили за побажаннями вірян (Фото: facebook.com/Orthodox.in.Ukraine)

Застосунок уже можна безкоштовно завантажити на обох платформах — Google Play та App Store, повідомили в пресслужбі ПЦУ.

 

Він доповнює низку комунікаційних проєктів ПЦУ, у  Google Play вже є Православний молитовник, Требник, Літургії, Псалтир, Акафістник та Новий заповіт від ПЦУ.

 

Окрім присутності ПЦУ в соціальних мережах, є і друковані видання — часопис «Помісна Церква» та всеукраїнська газета «Моя Церква».


Головні конфесії України мають офіційні сайти та сторінки в соціальних мережах. Українська православна церква (Московський патріархат) веде сторінки у Facebook та Instagram, а також має канал в YouTube.

 

Українська Греко-Католицька церква має свій офіційний сайт, сторінки у Facebook та Instagram та YouTube-канал «Живе телебачення» та ще в 2019 році розробила мобільний додаток «Дивенсвіт», що містить основну контактну інформацію про парафії та діючі спільноти в Україні та за кордоном.

 

Тож, як зазначають у ПЦУ, мобільний застосунок розробили за побажаннями вірян. На сьогодні «Моя Церква» складається з п’яти розділів.

 

Карта храмів — на момент запуску база даних застосунку налічує понад 4 тис. 500 храмів ПЦУ. Віряни легко можуть знайти не лише дорогу до найближчої церкви, а й дізнатися найважливішу інформацію про кожну з них.  

 

 

Також є календар церковних свят та важливих подій, молитви щоденні ранкові та вечірні, новини та актуальні сповіщення з життя церкви.  Ще одним розділом додатку є особистий кабінет, який дозволить користувачам персоналізувати застосунок та отримувати нагадування про важливі події в житті конкретної парафії та всієї церкви.

 

Також можна буде поспілкуватися в чаті зі священником: знайти відповіді на свої питання на теми духовного життя.


Отже, якщо бабусі конче потрібно поспілкуватись зі священником, а її онук на машині кудись подався, найкращий спосіб залагодити проблему — долучити бабусю до невпинного процесу диджиталізації нашого життя.

 

Почати з онлайн-діалогу зі священником, а потім і до дистанційної оплати «комуналки» та керування банківськими коштами недалеко.

 

 

2022-й буде роком, коли цифровізація галузей економіки та соціального життя прискориться. Невідомо, скільки коштів витрачають церкви на цифровізацію своїх стосунків з мирянами, адже церва відокремлена від держави.

 

Але відомо, що в  оприлюдненому проєкті бюджету на 2022 рік на цифровізацію галузей економіки та розвиток ІТ-індустрії заплановано 11,1 млрд грн i ще 5 млрд грн закладено на розвиток цифрових інновацій та технологій.

 

Основні пункти кошторису: 3,6 млрд грн витратять на  впровадження новітніх інформаційно-комунікаційних технологій в системі державного управління, 318 млн грн підуть на розширення функціональних спроможностей єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Портал Дія», на реалізацію Національної програми інформатизації, розвиток адміністративних послуг та їх цифровізацію (е-Ветеран, е-Нотаріат, е-Аудитор, е-Податки, е-Будівництво тощо) зарезервували 718 млн грн, півмільярда виділено на розвиток мереж доступу до інтернету в сільській місцевості, ще 600 млн грн планують направити на розвиток пріоритетних проєктів у галузі ІТ та навчання цифровій грамотності. Бабусям має сподобатися!