Франція відкликає дипломатів з США та Австралії після зриву контракту на постачання субмарин

10:39, 18.09.2021
Франція відкликає дипломатів з США та Австралії після зриву контракту на постачання субмарин

МЗС Франції вважає неприйнятними дії союзників - США і Австралії. (Фото: facebook.com/france.diplomatie)

Офіційний Париж негайно відкликав для консультацій своїх послів із Вашингтону та Канберри через зрив багатомільярдного контракту на постачання підводних човнів Австралії.

 

Як передає Україна молода, про це заявив журналістам глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан.

 

Міністр наголосив: "Це виняткове рішення спричинене крайньою серйозністю рішень, оголошених 15 вересня Австралією і США. На прохання президента нашої країни я розпорядився негайно відкликати до Парижа для консультацій наших послів у США та Австралії".

 

Ле Дріан називає неприйнятними діями у відносинах між союзниками й партнерами відмову від проєкту підводних човнів, який Австралія з Францією вели з 2016 року.

 

У свою чергу влада Австралії висловила жаль з приводу відкликання посла Франції на тлі суперечки щодо угоди про підводні човни.

 

Речниця міністра закордонних справ Австралії Меріс Пейн наголосила:

 

"З жалем відзначаємо рішення Франції відкликати посла в Австралії для консультацій після рішення про проєкт Attack Class. Австралія розуміє глибоке розчарування Франції нашим рішенням".

 

У зовнішньополітичному відомстві також наголосили, що Австралія цінує відносини з Францією та вважає її важливим партнером, який забезпечує стабільність в Індо-Тихоокеанському регіоні.

 

Натомість Австралія має намір отримати підводні човни з ядерними силовими установками в результаті співпраці зі США.

 

Як повідомляла «УМ», США, Велика Британія та Австралія підписали пакт AUKUS про безпеку в Індо-Тихоокеанському регіоні, що вважається спробою протистояти Китаю. Це дасть змогу Австралії побудувати атомні підводні човни з використанням технологій, наданих США.

 

У результаті Австралія розірвала вже підписаний із Францією контракт про постачання їй 12 підводних човнів на суму майже 56 млрд євро. У Парижі назвали рішення союзників "ударом у спину".